matgrejer

mat mat mat. Känns som om mycket de senaste 8 månaderna har handlat om mat. Alltid en återkommande fråga bland föräldrar. Det är så lustigt, för ofta när man hälsar på bekanta som har barn så brukar de fösta frågorna vara hur hon äter, vad hon äter etc. Det märks att alla har eller har haft funderingar kring mat till sina barn.

Nu när Tyra äter vår mat så undrar man ju ibland, hur mycket får hon i sig egentligen? Tyra får äta tills hon är mätt, man märker ganska fort när hon fått nog, tuggorna brukar ha en tendens till att inte vilja åka ner i magen utan växer sig större i munnen. Det där känner man ju igen från när man själv var barn. Det som är märkligt är ju att frukten alltid slinker ner, hehe. Precis som det ska vara med barn. Tyra avslutar nästan alltid lunchen och middan med frukt.

Med barnmatsburkarna så åt hon en hel burk. Om man lägger upp det på en av hennes tallrikar så fyller det en IKEA plasttallrik. Men vanlig mat så äter hon kanske hälften. Jag skulle tippa på att hon äter c.a 1.5 dl mat. Men om man tittar på vad barnmatsburkarna innehåller då är det kanske inte så konstigt att det gå ner mer av den maten, den övervägande ingrediensen är vatten. Och det vet man tack vare att man enligt svensk lag nuförtiden måste ange ingredienslistan efter hur mycket det finns av olika råvaror i en produkt. Att vatten står först på listan innebär alltså att det som det innehåller mest av är vatten. Det är nästan alltid så i industritillverkad mat för att det ska bli en bra konsistens, så det är väl inget fuffens med det. Men det betyder ju också att det inte är så konstigt att Tyra behöver mindre av hemlagad mat för att bli mätt och belåten.lite vardagsmatematik:

Enligt Nestlés Kyckling och Couscous, så anges det hur mycket kyckling, grönsaker och couscous som burken innehåller, sammanlagt 56%. Det gör ju att det återstår 44%, som delas av vatten, vetemjöl, stärkelse och kryddor. Av dessa borde ju vatten vara den betydande delen. Om man höftar så kan man tänka sig att kanske 35% är vatten. Är inte det ganska mycket?

Ännu värre blir det ju med Sempers pastasnäckor. Här är det svårt att veta hur mycket av ingredienserna som maten utgör. Det enda man nämner är den rökta skinkan. Läser man listan så förstår man att den mest innehåller vatten, följt av skummjölk, tomatpuré, rökt skinka och ost. Pastasnäckor verkar det inte finnas mycket av. Huvuddelen här borde alltså logisk vara vatten och skummjölk. Men hur mycket? Omöjligt att avgöra. Eftersom att röktskinka är 8% och hamnat efter tomatpuré, så kan ju det innebära att det bara är typ 9% tomatpuré. Det skulle ju innebära att den här burken i stort innehåller vatten och mjölk. Inte konstigt att Tyra drar i sig en hel bruk av det här i ett nafs, inte mycket till mat.

Men inget ont om barnmatsbrukar, dem fyller sin funktion, så jag vill absolut inte säga att det är dumt med burkar. Det är ju dessutom ganska praktiskt om man ska åka bort, att kunna ta med en burk. Just couscous och kyckling får vi fortfarande i Tyra, så det är vår nödproviant om vi ska bort och man av nån anledning inte kan få tag på mat Tyra kan äta.

Favoritmat? Hittills skulle jag nog säga att allt går ner. Pasta med olika såser är gott, speciellt köttfärssås, mysigt att tugga på antar jag. Roligast är det med pannkaka och omelett. Hon är ju väldigt förtjust i fisk och potatis, det brukar slinka ner ganska snabbt. Broccoli och ärtor är smaskens och kul att stoppa i munnen själv. Igår och idag fick hon stekt paprika i köttfärssåsen för första gången och det var en succé, det gillade hon ordentligt mycket. Allt med grädde och ost, och speciellt gratinerat är en favorit som hon delar med sin far och mor :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0