går iväg

hejdå mamma och pappa. Nu går jag på egna ben. Nu får ni klara er själva bäst ni vill. Slita ut era egna knän.

 


nytt ansikte!

Ända sedan Tyra fick sina tänder i överkäken så har hon fått ett nytt utseende när hon skrattar. Hon börjar se riktigt stor ut! Till middag idag vart det fisk och broccoli vilket brukar orsaka glädjetjut hos Tyra, så jag lyckades fånga lite tänder på bild för en gångs skull.Annars så har vi tagit en rejäl långprommis idag, jag tycker det är så härligt när det blir så kallt så att snön knarrar under skorna, det låter jul då tycker jag! Imorron får man dessutom öppna första luckan i chokladjulkalendern. Äntligen! Snart jul! Känner ingen julstress än överhuvudtaget. Ganska skönt. Men det kommer väl smygandes på innan jul. Vi ska ha julen hemma hos oss iår så det kommer ju bli en del bakande och rullandes av köttbullar. Men det ska bara bli kul att få vara värdar iår!

tjejsnack

alltså, jag blir så less. Det här med preventivmedel. Har ju funkat sådär sen jag fick problem med sköldkörteln och mina hormoner löper nått slags amok i min kropp. Har alltid ätit P-piller innan och det har väl inte funkat tilll 100% kan man ju lugnt säga. Så jag tänkte att det får bli spiral istället. Sagt och gjort. Jag skulle gå och sätta in den där förbaskat långa saken och var inte speciellt orolig eller rädd, mest lättad av att få det gjort. Men så svimmar jag och är borta ett tag, blir helt utslagen och får vila en timme på MVC följt av att jag kräks upp allt jag hade i mig. BM gjorde klart för mig att det förmodligen inte kommer att gå att få en spiral eftersom jag svimmade redan när hon skulle mäta livmodern, och med benen uppåt. OK att jag ofta svimmar när jag skär mig eller ger blod, har ju alltid trott att det vart nått knas med mitt blodtryck. Men nu verkar det som att det är nått annat som spökar i huvet som liksom stänger av mig. Otroligt jobbigt.

Så jag fick nya P-piller, skulle inte vara några problem med att jag har sköldkörtelproblem. Så jag börjar ta pillrena, och får utslag över hela kroppen och ett illamående som håller på att göra mig mig tokig. Har mått illa hela helgen. Så nu är det bara att sluta med p-piller också. Vad gör man nu liksom? Vad är alternativet liksom? Herregud, när kommer det p-piller för män istället? Är så LESS på det här nu.

Presenter!

Idag kom ett paket på posten med födelsedagspresent och julklapp till Tyra från en engelsk kompis. Tyra blev jätteglad! Tills vi plockade undan paketen såklart, hehe.


Första Advent!
Glad första advent på er!
Nu går vi mot ljusare tider känns det som :) Det är ju så fruktansvärt mysigt att ha en massa myspys belysning och ljus och sånnt tända tycker jag. Nästan skönt att det blir mörkt vid tre eftersom julbelysningen är bäst i mörker! Idag har vi varit och adventsfikat hos Tyras farmor och farfar, och köpt klart de sista lamporna och sånnt för att all belysning här hemma skulle få komma upp dagen till ära. Nu är det bara en sak vi dividerar om här hemma, julgran inne eller ute, eller ingen alls? JAG som är hemma med Tyra på dagarna ser ju framför mig ett evigt ajaj och nejnej sägande, Markus å andra sidan tycker att det inte är en jul utan gran inne, men han slipper ju säga nej hela dagarna. Mellanvägen att gå skulle vara att ha granen på altanen precis utanför vardagsrummet så man kan se den innefrån, och ta in den på dan typ på Julafton. Vi får se. Än är inte sista ordet sagt om det där med julgran.

Tyra, den lilla ekonomen, har kommit på hur man kan återanvända sina gamla vagnleksaker som inte används på just vagnen längre. Väldigt finurligt.
pulka!

Idag har Tyra för första gången åkt pulka alldeles själv nerför en backe. Markus hade det som förslag redan när vi gick ut att hon skulle åka nerför, men jag är en ängslig mamma och tyckte att det räckte med en promenad. Men när vi kom ner till vårat lilla torg så såg vi att det var någon som åkte nerför en kulle med en babypulka, och det var kompisen Hector från Öppna Förskolan. De är ju lika gamla, så kan Hector så måste ju Tyra också få prova. Det gick jättebra såklart, hon sitter ju så himla stadigt i den där pulkan, finns ju ett litet sele och allt. Det vart en förmiddag i pulkan idag, och när vi kom hem var hon sådär härligt rödmosig i hela ansiktet och somnade som en stock :) Kan behövas för vi ska på ettårskalas idag, så hon behöver samla lite energi.


härligt rödmosig

Det sägs att i samband med att barn lär sig gå kan de komma in i en ny separationsfas när de inser att att de dels kan förflytta sig och försvinna själv, och dels då att även mamma och pappa kan det. Tyra hade en sånn dag igår. Hon tog det till en helt ny nivå när hon använde mig som gåvagn hela dan, antingen så gick hon tätt tätt bakom mig och skjutsade på mig i rumpan, eller så stod hon framför mig och gick tillsammans med mig på mina fötter. Sånna dagar är man liksom lite extra trött på kvällen, när man blivit skuggad hela dan med avbrott för nån tupplur mitt på dan.


Förlossningsberättelse

Tyra var beräknad till den 22 december. Från början var det sagt den 24 december, men efter RUL så flyttades vi två dagar bakåt. Men det spelade ingen roll, för jag var HELT SÄKER på att jag skulle få vänta tills januari. Det sa alla. Markus sa det, BM sa det, vänner och kollegor sa det. FÖRBERED dig på att du går över tiden. Min mamma har nämligen gjort det med de två barn som hon klämt fram, tror hon gått 2 veckor över tiden med både mig och min bror. Det är ärftligt det där sa alla. Sagt och gjort. Jag förberedde mig på att det blir i januari som bebisen kommer. Jag var mammaledig från 15 december. Kände det va en bra deal, om jag nu ska gå två veckor över tiden är det ju ingen mening med att gå hem för tidigt från jobbet. Jag hade en lång lista på saker som skulle göras. Bakas julgodis, bakas fikabröd tills alla som ska hälsa på bebisen, storstäda, tvätta bebisens kläder, läsa böcker och se klart de sista Gilmore Girls avsnitten, och så kanske packa en BB väska.

Den 16 december, min andra lediga dag från jobbet, så kommer det plötligt blod och bruna flytningar. Oj då, slemproppen. Min BM säger att det inte är nån fara, ofta går man flera veckor till medan slemproppen släpper. Men eftersom jag samtidigt slutar att känna bebisen lika ofta som förut, och för att det är brunt, så tycker hon att vi ska åka upp till BB Stockholm. Det gör vi. Bebisen rör sig mycket mycket mindre än vad den brukade. Men allt ser bra ut, vi åker hem. Eller hem och hem, vi åker till det husföretag som ska bygga vårat hus och börjar göra våra sista val vad gäller vilket hus vi ska ha. Vi räknar kallt med att ha hela mellandagarna på oss att välja vilket hus vi ska ta. På kvällen så tänker jag att jag ska promenera ner bebisen helt enkelt, så jag tar en ordentlig långpromenad i raskt tempo, fick plötsligt energi till det, efter att ha varit trött och knappt kunnat gå på ett par veckor.

På natten mot den 17 december så går vattnet. En otroligt märklig känsla. Jag vaknar av att det knäpper till i magen, instinktivt så känner jag på mig att det är vattnet. Jag hinner till badrummet innan det börjar rinna. Klockan är 03.00, BB Stockholm tycker vi ska komma upp eftersom jag återigen har brunt i trosorna. Vi packar en BB väska i panik och åker upp. Jag är skitstressad över att jag inte hunnit storstäda och köpa Kexchoklad. Jag hade bestämt mig för att jag skulle ha Kexchoklad och Coca Cola medan jag hade värkar. Det har snöat rejält under natten och vi kan konstatera att Stockholm kommer vakna upp till ett smärre snökaos. Det var dock lätt att ta sig fram när det inte är så mycket trafik, så det gick bra ändå. På vägen tid börjar jag få lite små sammandragningar, och på BB så börjar jag få värkar. Jag blir lite chockad först och spände mig innan en BM visade hur jag skulle andas ut den istället. De tycker inte att värkarna är speciellt många, och väljer att inte kolla tappen pga infektionsrisk när vattnet gått. Så vi skickas hem med alvedon. Ca 1 cm i timmen öppnas man sa BM, så om 10 timmar kanske det är dags! Ofta så stannar det av, så vi fick en lapp med oss med en tid för igångsättning några dagar senare. Jag tycker att allt det här är märkligt, Markus också. Vi var så förberedda på att bebisen skulle komma i januari, nu helt plötsligt så kommer den senast om några dagar. Vi är upprymda, vi skrattar i bilen hem, mina värkar är helt ok och jag går på adrenalin. Vi stannar och köper Kexchoklad och Cola till BB väskan.

Vi är hemma 06.00, jag försöker sova, men det går inte. Värkarna börjar bli starkare och det är inte skönt att ligga ner, dessutom vill jag inte störa Markus, tänkte att han behöver nog sova om vi ska föda barn ikväll. Jag går upp och mailar en kollega om att jag nog inte kommer på jobbets julfest som jag hade tänkt att gå på senare på kvällen. Värkarna blir starkare och starkare, dock väldigt oregelbundna. Bestämmer mig för att gå in i duschen. Jag stannar läääääääääänge i duschen, det är superskönt! Jag förflyttar mig till soffan, hela tiden med en handduk under mig, eftersom det ständigt rinner och sipprar vatten. Jag tyckte värkarna var helt ok att klara av själv. Markus vaknar till vid åttatiden och klockar mig, väldigt oregelbundna värkar. Nu är det halvliggandes över soffkanten som funkar bäst. Ligger och tittar på TV. Värkarna börjar bli jobbiga, vädret börjar bli väldigt dåligt. Det snöar och snöar, och ingen plogbil i sikte. Jag ringer upp till BB Stockholm, hon säger att vi självklart får komma om det känns jobbigt, men att det är bättre att stanna hemma i lugn och ro. Jag håller med henne, det har ju varit väldigt skönt att vara hemma och kunna ligga i sin egen soffa. Markus förbereder lunch så jag får i mig lite energi. Här nånstans, vid elvatiden, börjar det göra mycket ondare än innan. Markus klockar, fortfarande med över 5 minuters mellanrum, vissa kanske vid 4 minuter, men aldrig under. Oregelbundna. Jag hittar en punkt på diskmaskinen som funkar att fokusera på när det är dags för värk. Klockan är 11.30.

NU så vänder det helt plötsligt. Från att kunna sitta och halvligga och titta på diskmaskinsknappen så funkar INGET. Jag kan inte stå, inte sitta, inte ligga. Jag vill bara flyga uppåt. Jag SKRIKER till Markus att skita i att städa klart (jag hade kanske 5 minuter innan tvingat han att börja städa), och ta fram bilen, för vi ska åka NU. Här nånstans ska sluter jag nog in mig i min egen bubbla. Kommer inte ihåg så himla bra heller från bilfärden. Markus ringer BB och jag vägrar prata med dem, eller, jag vägrar prata med nån.  Jag vill att de låter mig vara, jag vill vara för mig själv. Jag är fullt koncentrerad på den allt mer tryckande smärtan, som liksom har börjat gå neråt. Värkarna var INGENTING mot det här. Jag sluter in mig i mig själv och kämpar emot smärtan, jag hör att Markus pratar med mig, att han pratar i mobilen, men jag skiter i det. Det är snöstorm, och vi kan inte köra mer än kanske 50-70 km/h. Det är låååångt till Danderyd från Tyresö även om det är en helt ok dag. Men jag hade ju en plats på BB Stockholm, jag skulle DIT. När vi krypt Nynäsvägen fram och kommer mot Globen så frågar Markus om vi inte ska åka av och ta SÖS istället. Jag kan ju inte tänka överhuvudtaget och svarar nog inte ens, kanske med ett skrikande nej. Jag vet inte, kom bara ihåg att han frågade. Såhär i efterhand så skulle han ha skitit i den skrikande kvinnan i passagerarsätet. Samtidigt som jag kan förstå att man kanske lyder en skrikande gravid kvinna. Sakta sakta rullar vi över Centralbron, jag blir mer och mer panikslagen och känner hur bebisen är påväg, bokstavligen. Markus märker nog också att jag blir mer och mer okontaktbar. Jag hör inte vad han säger, han säger en massa saker, pratar med BM på BB Stockholm. Nu kommer det en ambulans säger han helt plötsligt på Sveavägen. Nu klarnar jag till, VÄGRAR åka nån ambulans. Men jag kommer inte längre försöker Markus förklara.

Klockan är strax innan 13.00. Ambulansen kommer några minuter senare. Jag tvingas att ställa mig upp, det är förjävligt att ställa sig upp, känns inte OK. Det sista av fostervattnet forsar ur. Jag står i snöstorm på Sveavägen och det rinner fostervatten nerför mjukisbyxorna. Jag är riktigt pissed off. Jag vill bara vara ifred, vill INTE att nån pratar med mig, att nån tar på mig, jag tycker att Markus tjafsar i onödan, jag vill bara vara för mig själv. Ännu mer panikslagen blir jag när det går upp för mig att jag dessutom ska åka SJÄLV, han tänker åka efter i bilen. Om jag var rädd och sur innan, så är det inget mot vad jag blir i ambulansen. Som tur är så är det en riktigt bra ambulanskille. Han får av mig byxorna och torkar mig torr, och tar en första titt. Sen tittar han på mig och säger att han ser en svart kalufs. Han säger till han som kör ambulansen att det blir Karolinska och inte Danderyd. NEEEEEJ, skriker jag, jag ska till Danderyd. Men du, säger han, du hinner inte till Danderyd, du måste till Karolinska. Jag blir tjurig. Gör klart för han TUSEN ggr att jag VÄGRAR föda barn innan Markus är med. Då får du skrika ut för det är krystvärkar du har säger han. Herregud tänker jag, börjar bli gråtfärdig bara på tanken att föda barn utan Markus, det får inte ske bestämmer jag mig för. Vi kommer till Norrtull, det vet jag för han säger det, att nu är vi snart framme. Jag frågar, eller skriker, mellan varje värk, om han ser Markus. Han gör det fram till Nortull. Sedan så går det upp för mig, shit, Markus vet ju inte att vi är påväg till KS. Oroa dig inte säger ambulanskillen, han kommer få reda på det, vi kan ju ringa honom? Jag har ju inte fått ta med mig nått i ambulansen, så jag har ingen mobil, ingen plånbok, INGENTING har jag, förutom förlossningsjournalen som jag krampaktivt håller i, där finns ju alla papper man ska ha med sig och sånnt. Jag kommer inte på Markus mobilnummer mitt i när jag håller emot en enorm kraft, krystvärkar. (Markus berättade senare att han tappat ambulansen, men tycker att han sett den ta en "konstig" väg för att komma till Danderyd, så han la ihop ett och ett, ringde BB Stockholm som tog reda på att vi var påväg till KS).

Vi rullar in på akutintaget på KS 13.10, ambulanskillen förbereder mig på att det kommer komma barnmorskor, och virar in mina ben i en filt. Här nånstans blir jag så fruktansvärt lättad. OK att det gör ont, att jag är ledsen för att vara helt själv, men jag är iallafall på sjukhus med en massa barnmorskor runt omkring mig. De lyssnar på bebisen hjärtljud genom en tratt, det är en frisk och pigg bebis säger barnmorskan. Ambulanskillen är kvar med mig och barnmorskan kan bekräfta att man ser en kalufs, jag tror hon säger "den ligger helt ner i bäcken, det är dags att komma ut". Jag berättar även för henne tusen ggr att det INTE blir nått krystande förrän Markus kommer. Ungefär 13.20 kommer Markus inspringande. De 20 minuterna jag var utan honom var nog de längsta minuterna i mitt liv. Nu förbereder sig alla i rummet på förlossning, jag får börja krysta. Och det är det enda jag gör, jag pressar på. Från att ha hållt emot alla krystvärkar till att pressa neråt istället är en oerhört lättande och skön känsla. Man hjälper mig med hur jag ska ta in luft och samtidigt pressa neråt, jag tar tag bakom knäna och rullar ihop mig till en boll. Och trycker och trycker. Det känns som att kroppen har tagit över mig totalt och jag gör bara som den säger. Jag pressar och pressar, även när jag inte har en värk, jag vill bara vara klar med det här nu. Sen börjar det svida, nu kommer huvudet säger BM, titta ner får du se, bara en värk kvar nu. Och jag tittar ner, och ser en svart kalufs, herregud vilken kraft jag fick nu. Värken kom och ut kom Tyra. Klockan är 13.45.
Navelsträngen är för kort så jag får inte upp henne på bröstet, utan hon får ligga en stund mellan mina ben så att en del av blodet från moderkakan ska få pumpa in i henne. Markus klipper navelsträngen och jag får upp henne på bröstet. Underbart. Jag hann aldrig få nån smärtlindring, inte ens lustgas. Fick testa lustgas sen när det skulle göra gynundersökning, och det var jättekul! Som en första fylla på 9 månader. 

Vi flyttas från akutintaget till BB avdelningen. Allt är lugnt och skönt, våran bebis sover, och jag äter Kexchoklad och dricker Coca Cola. Jag har inte speciellt ont mellan benen och inga problem att gå på toaletten, livmodern drar ihop sig fint. Allt gick bra! Tyra är så himla fin redan från början, hon var rosa och fin direkt när hon föddes, och inte speciellt kladdig. Perfekt helt enkelt!


nån timme gammal. Boxarnäsa efter att ha forcerat sig ur sin stackars mor. När jag ser det här kortet kan jag fortfarande komma ihåg hur hon luktade. Underbart gott.

Drömmarnas Trädgård

vi tjuvöppnade DVDn vi köpte idag och tittade på den innan det var dags att göra sig iordning för kvällen. Tyra röjde runt som en galning här på kvällen och hade lika lätt till skrattet som gråten, hon hade svårt att koppla av. Till en början ville hon stå och gå medan hon tittade, men tillslut så satt hon sig på huk, sen på rumpan, och slutligen i mitt knä. Med en nedvarvad och avslappnad Tyra blir det tusen ggr lättare att få på pyjamas och läsa saga.Ser ni att en dreggellapp åkt på igen? Jag tror tametusan att det är två tänder till påväg längre in i munnen. Herregud, det tar aldrig slut.

Tyra och jag har varit och storhandlat.....och nu ser det ut såhär hemma hos oss. Tyra somnade i bilen och det är ju alltid som typ en lottorad om det går att lyfta in henne i sängen utan att hon vaknar. Idag drog jag högsta vinsten. Gud vad skönt hon har det. Om hon kan sova med dunjacka, täckbyxor och stövlar på sig? Jorå, hon har sovit en timme nu.

Den mesta av julklapps och födelsedagsshoppingen till Tyra klarade jag av i Ullared, men lite måste man ju kompletera..... ;)

klicka klicka klicka

sitter och går igenom om man kan göra nått fynd så här på en onsdagskväll. Loppi.se har ju börjat med auktioner nu också, precis som tradera. Men eftersom färre människor verkar känna till Loppi så finns det ju stora chanser till FYND ju, sånnt går jag igång på, FYND. Hittade en massa roligt. Synd att Tyra inte har strl 68 för det fanns en helt underbar MOLO overall. Däremot finns det en PoP strl 80 ute på auktionen, hmm, kanske behöver Tyra en extra overall, hehe. Om det är ett fynd har man ju tjänat pengar, eller?bilder från Loppi.se. Två fina overaller som jag tror kan bli riktiga fynd. Kliar i shoppingklickar fingret.


Tv-tittande

Tyra har börjat intressera sig och tittar på TV. Finns säkert en hel del som går igång på att man låter sin bebis titta på TV, men det är inget jag hetsar upp mig på. Tvärtom, jag tycker det är både mysigt och kul och titta på TV med Tyra! Vi har egentligen bara TV'n på en gång om dan när Tyra är vaken, och det är på morgonen, på kvällen hinner hon somna innan vi ska titta. Vi tittar iallafall en stund på Bolibompa på morgonen innan Nyhetsmorgon får stå på som ett morgonbrus i bakgrunden. Det hon sitter still och tittar på är främst Drömmarnas Trädgård och ett program som heter Småkryp, som är som en "fakta" film om olika insekter, en massa ljud och närbilder, vilket verkar tilltala henne, och slutligen "dagens grattis" låten. Hon blir glad och stannar upp av Rorri Racerbil och fåret Shaun också, men hon sitter inte och tittar på det som hon gör med de andra programmen. En Drömmarnas Trädgård DVD ska iallafall få åka upp på hennes önskelista. Kan vara bra att förbereda för stillsamma hemmaaktiviter nu när kräksjukan och influensa perioden drar igång. hualigen.

Idag har det ju varit toppenväder med snö och kastvindar. Det positiva är dels att jag hinner få gjort en massa här hemma när det inte blir några långpromenader, och dels så betyder det att snön kanske stannar. Nu hoppas jag på mer snö, kallare väder och en likadan vinter som förra året, tack. Tyra och vädret har varit ganska samspelta idag, hon har varit lite lugnare än vanligt och verkar tycka det va skönt att få gå och skrota i pyjamas halva dan. Tillslut så tog vi oss ut, bilburna, och gjorde nån aktivitet iallafall på dan så vi fick träffa lite folk. Men som sagt, jag är gillar ju när det blir kallt och mörkt så man kan tända ljus och dricka glögg och äta lussekatter. Jag klagar INTE på det här vädret.

Vi testade bla lite julbelysning idag. Tyra fick en jättefin ljusstake av sin gudmor som hon dagen till ära fick beundra sittandes på köksbänken, mycket spännande att passa på och utforska vad vi egentligen har där uppe som hon inte når.

Jag ska skriva en förlossningsberättelse, ska ändå in med en i Tyras bebisbok. Hoppas jag kommer ihåg allt rätt, har nämligen ingen journal att gå efter med tider och så heller eftersom de aldrig hann upprätta nån. Men jag ska göra mitt bästa!
hej vad gör ni?

Här hemma har vi visst fått ett nytt TV spel till Ps3, så jag har helt plötsligt väldigt mycket okontrollerad datortid. Jag skulle ha varit och tränat just nu, men jag har sovit dåligt inatt och då blir jag inte på humör, varken för träning eller att överhuvudtaget behöva vara bland folk på kvällen. Att sitta här och stirra passar mig UTMÄRKT. Jag kan avslöja att det kommer några större förändringar vad gäller bloggen, det är glada och spännande nyheter, men jag vill inte säga nått förrän allt är klart. Jag ska INTE sluta blogga, men har fått ett erbjudande för ett tag sen som jag inte kunde tacka nej till, och jag hoppas att ni tycker det är lika kul som jag tycker. Mer om det snart. Ville bara göra en liten cliffhanger och skapa lite vardagsspänning.

Sitter och rensar ut och beställer kort. Markus har gjort en sånn himla fin sak på en vägg, han har tagit en massa ramar, tror det är 18 stycken, i olika storlekar, och hängt upp ramarna så att de bildar ett hjärta. Det är jättefint! Och nu sitter jag här och ska börja med steg 1; välja ut VILKA bilder vi ska ha. Steg 2 blir väl i vilka storlekar. Hittar en del gamla kort och det är kul, bjuder på några:


USA, Juli 2009, White Mountains (NH). Tyra ligger och sprattlar för fullt i magen och vi bestiger berg. Kan ha varit i typ v.16.


Mindre sprattel och mer Tyra. V.36. Hon föds i V.39, så mindre än en månad senare kom det här ut:

helt ny. Hennes vänstra öga är fortfarande mindre än det högra än idag, lite kuriosa.


Tyra döps. Det var roligt! Tills hon började gallskrika i slutet och vägrade sluta. Härlig akustik i en kyrka.

Snart har det gått ett år sen jag födde henne, och jag har fortfarande inte publicerat nån förlossningsberättelse. Har inte blivit av, är det nån som skulle vara intresserad av att läsa den? Annars så skippar jag det och låter den förfalla i glömska. Den är ganska kort eftersom jag klämde ut henne på en kvart.

helgen

fullspäckat, som vanligt. Trots att Markus haft ledigt ett par dar från jobbet så vi ska kunna beta av lite saker på måste listan, såsom inköp av badkar, fixa lite nytt på våra vita väggar i form av tavlor och fotografier, och altanbyggande, så känns det som att de här dagarna har sprungit iväg, precis som vanligt. Altanen blir verkligen superhäftigt, och han är så himla duktig som är ute i ur och skur. Det är dock några arbetsdagar kvar innan den är helt klart, men det är himla kul att se det fina resultatet. Vi kommer ha mycket kul på vår nästan 60kvm stora altan kan jag lova!

Tavlan (kommer upp en bild sen när vi fixat rätt tavelbelysning, en tavla ska ju belysas rätt för att den ska få nån rättvisa) fick vi hemlevererad av kompisen Madde som inte bara var och hämtade vår tavla, utan även bjöd på lussekatter. Homedelivery när den är som bäst. Jag kan alltså tipsa om att en SAAB 95 lätt slukar en 110*110 tavla för er som undrar, vår Volvo förlorade på marginalen.

Det kom även nån halvmillimeter blötsnö igår morse. Sann norrlänning som jag är så fick Tyra snabbt på sig overallen så vi kunde ta några provrundor i "snön". Hon älskade det. Och vi höll på tills vi skavt bort all snö som fanns utanför huset, Markus satt i köksfönstret och bara skakade på huvudet.

Nä, nu ska vi svida om, för vi ska på barnkalas hos en nybliven 4åring!


Kul i snön!


Lukas mamma kom förbi med årets första lussekatter. Inget som Tyra eller Lukas tackar nej till. Medan Lukas är så pass smart att han försöker trycka in så mycket han kan innan hans mamma säger nej, så kämpade Tyra med att få ut russinen i lussekatten.


Tyra väljer oftare och oftare att gå lite själv istället för att krypa. Inte mig emot att hon skyndar långsamt när det gäller det här med att gå, bättre att hon tränar upp en bra balans. Hon blir så himla nöjd och mallig när hon har tagit ett par steg själv. Våran lilla sötnos!


tröttmössanHär hemma har tröttmössan åkt på. Tyra sover och jag lyckades med nöd och näppe hålla henne vaken till över kl 19 för att undvika att morgondagen börjar alltför tidigt. Vi var och badade i Gustavsbergsbadet idag med Lukas och Madde, och det är ett bad jag verkligen kan rekommendera. Det fanns en "babysim" pool och ett litet område inne i äventyrsbadet som var för småfisar, det var som tre minipooler med lite vattenfall, och minibubbel och lite sånnt. Tyra och Lukas badade tills underkäkarna skallrade och vi avslutade hela badandet med ett varmt bubbelbad. Tyra var med andra ord helt slut på eftermiddan och kvällen. Förståligt.

Tyra sover med två gosedjur, en hund och en nalle. Det har hon gjort sen hon föddes, det är väl en trygghet för henne att ligga och kramas med de där två djuren, hon sover med en på varje sida. På morgonen när hon vaknar så brukar hon inte ropa efter oss på engång, utan hon sitter liksom och pratar av sig med sina gosedjur först, ganska skönt. Iallafall, när hon har sånna här trötta kvällar så kan det hända att hon vill att hunden och nallen kommer upp ur sängen. Hon släpper inte hunden kan jag ju meddela, hon sitter och leker med en hand och kramar hunden med den andra. Det här är ju på gott och ont, det goda är att hon kan ha en trygghet när vi inte sover hemma, bara hon har de där två så kan hon väl sova vartsomhelst. Nackdelen är att jag ser framför mig ett skräckscenario om en av nallarna kommer bort. Får aldrig hända.


badkar

god damn it vad shopping kan vara kul ibland, speciellt av den dyrare sorten. Idag så hittade vi alltså det badkaret som vi letat efter, det var i rätt stil, rätt storlek och, ja, allt var rätt. Men såklart så finns det ett MEN, lång leveranstid, vilket gör att jag nog inte kan hoppas på att bada på julafton, men förhopppningsvis kort därefter. Den som väntar på nått gott....


kärlek vid första ögonkastet

Jag har förövrigt varit världens sämsta mamma idag och varit så trött så jag knappt trott att benen ska bära mig. Vet inte vad det beror på, känner mig inte sjuk så det verkar inte vara nån influensa på gång, jag är bara allmänt jättetrött. Jag sover bra på natten och äter bra på dan. Så jag vet inte, ska ta nytt blodprov imorron eller måndag morgon angående min sköldkörtel och om jag ligger på rätt dos medicin, kan ju vara det som spökar igen. Jag var så trött nu på kvällen så halvvägs in i pannkaksstekandet så gav jag stekspeden till Markus och gick och la mig istället, orkade inte stå eller sitta. Hoppas jag sover av mig den värsta tröttheten för imorron ska jag och Tyra testa Gustvasbergsbadet för första gången.

Vi har även hunnit med att titta in hos Great Walls i Sickla Allé, ett tips jag fick av min kompis Madde. Jag har ju letat efter en stor, färgstark, unik tavla, målad på duk. Enda problemet med att köpa konst av konstnär är ju ofta priset...men det finns alltså ett galleri i Sickla som har löst det problemet. Ägarinnan beställer tavlor från okända konstnärer, ofta studenter på typ Konstfack som vill tjäna en extra slant. Tavlorna är stora och ger en "wow" känsla, och har fasta priser beroende på storlek, allt från 1900 upp till 3500 kronor. Den vi tittat på har storleken 110*110 och skulle passa perfekt som en färgklick i vårt ganska stilrena och avskalade vardagsrum. Vi har efter MYCKET velande bestämt oss för en tavla som vi båda gillar. MEN (finns ju alltid ett MEN) så gick den inte in i vår bil. Så vi ska bara jaga reda på nån kompis som har en tillräckligt bred baklucka så ska den snart hänga på vår vägg :)

Apropå shopping. Uppmärksamma läsare har kommenterat att dels den rosa hästen med hjul som även kan bli
gunghäst som Tyra har (som vi köpt på second hand) finns att köpa på ToysRUs, om det va nån mer som undrade. Boken jag tipsade om är köpt på Akademibokhandeln under bokrean i februari, det verkar inte som att Bokus har boken inne just nu, men man kan ju hoppas på att den kommer tillbaka till bokrean igen....


ja se det snöar ja se det snöar

förhoppningsvis så får vi lite snö som ligger kvar så man kan provåka pulkan, men det ser inte så ut, det som kommer ner från himlen är pulvertunt och kommer väl vara borta innan lunch. Men ändå, vilken härlig känsla att vakna upp till att det snöar. Snart är det december och adventmånad, en av mina favorimånader. Mysigt med ljus och glögg och adventsfika.

Vi har förhoppningsvis kanske hittat "vårt" hörnbadkar, vi ska åka ut till Gustavsberg idag och titta på ett där, det är Gustavsberg som gör vårat badkar som vi spanat in. Vi vill bara provsitta och provligga i det hela familjen först, det är ju ett KRAV att MINST två vuxna och en liten tjej får plats utan problem. Nu hoppas jag på att vi har ett badkar som är installerat och klart till jul så man kan ta ett riktigt långbad på julaftonsmorgonen.

Hoppas ni alla har en bra torsdag!


Tyra 11 månader

Idag blir Tyra 11 månader, helt otroligt. Om bara en månad så har vi en ettåring i det här huset. Herregud, vart tog den här tiden vägen? Ok, då ska vi se, jag fortsätter de här månadsinläggen på samma sätt som tidigare med en jämförelse från månaden innan. Men det är sista gången! Nästa gång är det ju hennes födelsedag, och sen får det nog bli halvårsvis tror jag. Jag tycker det är toppen att jag har skrivit de här månadsuppdateringarna, för det är roligt att gå tillbaka till, för MIG alltså. Vad NI tycker vet jag inte, hihi.

Tyra 11 månader:

- kan stoltsera med inte mindre än 4 nya tänder i överkäken. Tillsammans räknar vi nu ihop att hon har 7 tänder.
 
- Tar sig helst framåt krypandes, men kan även hoppa på knäna (gör hon alltid om hon har leksaker i händerna). Hon har tagit ett par små stapplande steg på egen hand, men hon har inte kommit på att hon kan gå än. Är väldigt stadig nu iallafall och står ofta helt utan stöd själv.
 
- pratar och babblar en massa. Ord som hon säger helt och fullt är titta, där, mamma och pappa. Vi förstår henne mer och mer, och hon gör sig framförallt förstådd mer och mer. Hon förstår det mesta vi säger, om man ber henne om nått så fattar hon oftast. Hon kan peka ut det mesta i hemmet, och även hennes kroppsdelar.

-älskar Babblarna, barnmusik och visor , sin koja och sina leksaker

- tycker om att läsa, helst Vilma böckerna, Vem är arg, eller Babo pekar.

- att åka till badhuset, öppna förskolan och hälsa på släkt och vänner är alltid uppskattat. Shoppa hör väl inte till favoritsysselsättningen, ÄNNU.

- gillar inte strumpor

 

ärenden

idag har Tyra och jag varit runt och fixat en massa ärenden på stan. Eller, jag, en tofs och en nalle har varit på stan idag. Tyra visar nått slags tålamod när vi stressar runt, och det är ju mycket att titta på hela tiden, men efter ett tag blir även den mest tålmodige less. Men hon gnäller aldrig, hon bara surar till och ser butter ut. En tant i en kö idag sa lite diplomatiskt att hon "ser väldigt allvarlig ut den där lilla tjejen".


mat mat mat

Tyra bestämde sig för att ALL mat utom majsen skulle ner på golvet idag under lunchen. Grönsaksomelett och fiskbullar brukar ju slinka ner ganska lätt, men icke sa nicke idag. Endast majs dög för fröken. Jag tjatar eller trugar aldrig vad gäller mat, vet inte om det är bra eller inte. Men vill hon inte ha det så vet jag ju att jag inte kan tvinga i henne maten, helt omöjligt. Då känner jag att det är bättre att bara lägga sig platt, bättre att hon äter en halv burk majs än inget alls.

Däremot så vill hon äta och peta med skeden själv nu, men det går ju sådär. Jag kan ju inte lämna över helt vad gäller skeden till henne för då skulle hon inte få i sig nått, så hon får vänta tills jag tycker hon har fått i sig det mesta. Kladdigt blir det. När hon väl får upp skeden från burken eller tallriken så liksom flyger allt hon har på skeden runt runt eftersom hon mest viftar med skeden i triumf. Jag försöker ju med "in i munnen nu", eller "vill du mata mamma", men det far ju runt ändå. Nångång lär hon sig väl antar jag. Tills dess: djupt andetag, le, tålamod, och tänka på att allt går att torka upp. 


boktipsNina Misvaer "Barnets första sex år". Jag köpte den på bokrean förra året, och är den boken som jag under mitt första mammaår har gått tillbaka till och bara kan sitta och bläddra och läsa i. Jag tycker den är toppen, full med tips och råd som jag kan identifiera mig med. Jag kan tycka att det är lite svårt med barnböcker skrivna av författare från andra länder, svårt att känna igen sig ibland. Men Nina Misvaer är norsk barnmorska, och jag gillar blandningen av tips och recept och råd som finns i hela boken. Största delen ägnas åt barnets första år, där hon inte bara behandlar barnens utveckling, utan också amningsbesvär, hur det är att bli tre i familjen och lite sådana saker. Jag rekommenderar den iallafall, den är fin att bara sitta och slöläsa i.


bilder på sidor ur boken "Barnets första sex år" av Nina Misvaer.

Jag har inte läst boken på ett litet tag, så det var speciellt roligt att kunna börja titta lite på kapitlet om ettåringar. Jag gillar att hon tar upp frågor som trots, självkänsla och uppmärksamheten som en ettåring kräver. Hon har till varje kapiteldel alltid ett avsnitt med förslag på små aktiviteter och lekar. Hon tar upp en del om pekalekar och böcker. Det skiljer sig nog från barn till barn, men Tyra älskar ju när man frågar vart nått är och hon får visa att hon kan. Man kan riktigt se hur stolt hon blir och hur hon växer för varje gång hon kan visa att hon förstår, och att hon kan göra sig förstådd. Måste ju vara en otroligt fin känsla för ett litet barn.


eh, det här med att tvätta bilen ihop väntar vi nog med, hihi. Men alla andra saker är nog Tyras favoritgrejer alltihopa, visor och ramsor, peklekar, pekböcker och leka jagis.

GodkvällDagen har som alla andra dagar fösvunnit i ett nafs. Träning och öppna förskolan har vi iallafall hunnit med, och Tyra har upptäckt lyckan i att köra omkring kompisar och bli omkringkörd i gåvagnen. Så pass kul att vi gjorde det här hemma på kvällen också (fast bara Tyra i vagnen, jag var lite för stor, hehe). Om Tyra tycker nått är riktigt spännande och nervkittlande, så har hon den här minen, hon kanske ser lite avvaktande ut, men hon är bara koncentrerad.

Jag har börjat med en ny grej nu som vi kört ett par dagar. Dragit ner på Tyras sovande på dan. Eller dragit ner och dragit ner, hon sover ju när hon är trött, inget vi varken vill eller kan styra. Men förut har vi kört på i samma spår och förväntat oss att hon sover en gång på förmiddagen, en gång efter lunch, och en stund på eftermiddagen. Men den senaste veckan har Tyra börjat visa att hon inte behöver sova tre ggr. Samtidigt som hon började sova 2 ggr om dan så började hon också sova längre på morgonen, inga mer 06.00 väckningar här nu kan jag meddela, *pjuh*. Nu sover hon 2 ggr om dan, men det är lite olika när. Ibland blir det nån timme innan lunch och nån timme på eftermiddagen, och ibland sover hon först efter lunch och sen en liten stund innan middagen, det hela beror på när hon behagar vakna på morgonen, oftast vaknar hon vid sju/halv åtta. Känns lite speciellt, som ett steg i hennes lilla utveckling till att bli ett barn. Läskigt. Men det blir mer tid med Tyra på dagarna, och dessutom en glad Tyra, hon blir inte lika trött och gnällig nu som när hon var mindre.
Vår stora tjej
träning

jag är en riktig periodare när det gäller gymmet. Jag sätter ju helst på mig löpskorna och springer, även fast det varit glest mellan rundorna nu ett par veckor, motivationen och orken har inte varit på topp. Jag har låtit ursäkterna ta överhand, inte bra. Finns egentligen inga ursäkter till att inte röra på sig. Dagens spöregn gjorde att det bara fanns ett alternativ, gymmet. Jag pallar helt enkelt inte att ge mig ut och springa i spöregn. Det fick bli 40 min på Crosstrainer och 10 min trappmaskin. Annars är ju jag ett gympafreak, men ska nog försöka träna lite mer på crosstrainermaskinen. Man bli ju grymt trött och det känns att hela kroppen tränas. Nu skulle jag vilja varva träningen med kanske nått core pass i veckan, vill verkligen inte förlora bålstabiliteten, den känns verkligen fortfarande svajjig trots ordentlig träning hela sommaren.

Men det är konstigt det där med självbilden. När jag slutar träna regelbundet så sjunker hela bilden rakt ner i golvet. Trots att jag gått ner nästan 20 kg nu sen graviditeten (10 kg försvann direkt efter att Tyra föddes, så 10 kg var min trivselvikt efter att ha rört på mig för lite under senare delen av graviditeten, ångrar det idag) så tycker jag att jag ser exakt likadan ut nu som i januari. Men jag vet att lite regelbunden träning kan råda bot på det. Jag har ungefär 4 kg kvar tills jag är på samma vikt som innan graviditeten. Men kroppen kommer nog aldrig se ut som den en gång gjorde. Och det är väl tur det, att det syns att man burit och fött fram ett barn, det ska man va stolt över!


söndagsfika

Söndagsfika med morotskaka. De två barnen som vi hade vid bordet gav min hembakade kaka tummen upp, med råge. Det var så gott så tom smulorna var viktiga att tas om hans. Tur att Tyra har världens snällaste farmor och farfar som ser till att de två små utsvultna barnen fick lite extra morotskaka.

Idag har vi fikat mest hela dan känns det som, väldigt trevligt, en söndag helt i min smak. Söndagen har ju dessutom slutat på ett nästan perfekt sätt när jag klådde Markus (som jag alltid gör) i Buzz på PS3an. Vi hade tom ögonvittnen på att jag är den klart bästa på alla slags spel i den här familjen. Och en utomordentligt mycket bra vinnare också.
Farsdag!

Grattis alla pappor på Farsdag! Roligt med alla speciella dagar som hjälper till att speciellt uppmärksamma nått. Andra dagar som är extra bra tycker jag är morsdag, våffeldagen och kanelbullensdag. Jag välkomnar fler speciella dagar, typ pizzornas dag.

Hörrni, det här med att Tyra kanske somnar i sin koja snart, det var nära imorse. Hon satt där inne och babblade och höll på med lite gosedjur. Så blev det tyst. Märkligt tyst, då såg det ut såhär:


fotbollsänkor

har vi varit idag, jag och tyrisen. Våran man i huset har varit på fotboll på Söderstadion, fast vi är fotbollsänkor ganska ofta på lördageftermiddagar eftersom vår man i huset älskar fotboll som alltsom oftast spelas just på lördagar, och helst så ska det vara Hammarby som spelar, Markus gillar dem lite granna.

Som tur är har vi bästisen Lukas i Sjöstaden som alltid blir lika glad när vi ses. Tyra och Lukas var ett tag som katt och hund, mest på grund av Tyra som alltid haft lite svårt att leka med andra bebisar, men nu så har hon växt till sig, och så även hennes kärlek till Lukas. Hon är helt galen i honom, bara jag visar ett kort på honom eller nämner hans namn så blir hon helt till sig. Hennes bästis helt enkelt. Underbart att se är det iallafall och tack vare att jag träffat honom varje vecka nästan i hans snart årslånga liv, så är det lätt även för mig att få gosa och kramas med honom eftersom vi känner varandra så väl. En underbar dag har vi haft, trots att det är gråmulet och TRIST just nu, iallafall i Stockholm. Usch usch usch. Markus och jag smider planer om fjällsemester så vi får pka lite skidor och Tyra lite pulka.koja

vi har fixat en liten koja till Tyra nu här hemma. Kojan blev jättebra, och perfekt att kunna utnyttja utrymmet under trappen. Tyra uppskattar den iallafall, hon har spenderat en stor del av morgonen åt att "boa" in sig, varit in i rummet och hämtat dit lite böcker och leksaker som hon gillar. Igår kväll när vi fixade den så var hon ganska trött, så hon kröp in och la sig på kuddarna där inne, hihi. Undrar hur lång tid det tar innan vi hittar henne sovandes där inne? Hennes koja består av: Ett stycke lakan som dörr, ett stort duntäcke på golvet, och även ett litet duntäcke som är hennes men inte används längre som extra mysfaktor, och tre stora kuddar. Leksaker och gosedjur efter eget tycke och smak.


Kojan färdig!

Men redan innan vi hann bli klara och fixa myspysig koja så ville Tyra prova på den, och tyckte redan då att den var mysig:


trött igår kväll


lässugen nu på morgonen

fredagsbestyr

idag har vi varit duktiga och betat av en massa ärenden på måste listan. Tyra har varit duktig och hängt på, så fredagskvällen bjuder mest på en massa lek, vi tycker hon är värd det Tyra efter en dag som denna, en massa uppmärksamhet och bus!dagen har bjudit på två ganska bra upptäckter;

1. På Fredells Byggvaruhus så finns det en konditor som jobbar i deras restaurang/fik. MISSA INTE att köpa kaffe och nått gott till kaffet i fiket vid ingången/utgången. Underbart goda hembakade saker. Garanterat inga transfetter utan bara en massa vanligt fett sa den trevliga tanten i kassan, hihi.

2. På det nya "köpcentrumet" Port 73 brevid Coop i Haninge så finns det en jättebra lekhörna som är stor och full med en massa saker. Perfekt att parkera uttråkade barn och pappor där. Sen var hela centrumet en glad överraskning med en massa trevliga fik och inredningsbutiker blandat med de vanliga kedjorna och klädbutikerna. Markus sken upp som en sol när han fick gå in på Jula.

hej ifrån ossoch så var det torsdag sägs det, på riktigt? Och vart tog de andra dagarna i veckan vägen kan man ju undra? Vi har börjat torsdagen med min och Tyras favoritkille Lukas. Tyra som är på ett osedvanligt bra humör (sägs ju att efter regn kommer solsken, eller att efter utvecklingsfaser kommer ett relativt lugn, tror vi är där) bjöd på lite kärleksgos till en alltid lika slagtålig Lukas. Vi träffas ofta i Sickla, det är mitt favvoställe nummer ett när det gäller att fika och ha med barn. Bredvid coffeehouse ligger det ju ganska lägligt ett litet gratis lekland. För Tyra och Lukas räcker det ju att det är ett par andra äldre barn där så är deras dag gjord typ. Och mammorna kan dricka kaffe och snicksnacka utan att det är två små som är uttråkade och hänger i benen.

Hoppas ni alla har en bra torsdag, och kanske har ni, till skillnad från mig, börjat få lite fredagskänsla i kroppen. Hoppas den infinner sig även här snart när jag börjat inse att det är fredag imorron!en glad Tyra bjuder på spex och fina miner


morbror Jerri; Tyra önskar sig en ny större TV från din fina Expert butik. Tack.

Tyra hjärta pappa

Tyra är pappas tjej. När vi var borta från han några dagar när vi var och reste nu i helgen så blev hon gnällig och klängig, inte riktigt sig själv helt enkelt. Dessutom går hon omkring med handen för örat och säger pappa på dagarna här hemma. Handen för örat är alltså en mobiltelefon för er som undrar. Hon charmade fröken på öppna förskolan idag med att först börja med att lite lågmält säga pappa pappa pappa, sedan vart hon lite speedad när hon såg att andra vuxna tittade på henne och tyckte hon va duktig, så det slutade att hon skrek pappa, för att avsluta med ett leende som liksom är en helt öppen mun. Gillar man pappa så gör man. Men nu säger hon mamma lika bra som pappa, så det gör inget att hon babblar på om sin pappa ibland :)
turen på min sida

Känner att jag har flyt idag. Tyra sover till halv åtta, leker och är glad som en lärka hela förmiddagen så jag hinner igenom ett berg med tvätt, plocka ur diskmaskinen, flytta om och ordna i vårat nya badrumsskåp och lite annat smått och gott som hör till livet som hemmamamma. Hon åt dessutom bra med lunch, och somnade som en stock direkt efter så jag hinner med lite egen tid så jag kan svara på mail, kommentarer och annat som är svårt att hinna med ibland. Har sånnt flyt så jag ska tävla lite.

Just nu har minbebis.com en massa spännande tävlingar som man inte får missa, jag håller tummarna för att kanske kamma hem några fin fina vinster. Tur och flyt brukar ju hålla i sig några dar, så vem vet...


mammas lilla hjälpreda

ja, vad ska man säga?

blåsigt och blötsnö på samma gång. Har ju inte varit nån toppendag för promenader direkt. Vi trotsade iallafall vädret efter lunch och tog en lite längre promenad innan vi sökte skydd i öppna förskolan. Skönt att komma ut lite iallafall när vädret är tråkigt. men ojoj vad blött allt var när vi kom tillbaka hem. Tyra var ju såklart torr som bara den, och kanske lite för varm också stackarn, men mina överdragsbyxor, jacka, halsduk, vantar och mössa var så pass blöta att man typ kunde vrida ur dem. Man måste ju älska blötsnö. Men snart kanske det blir så pass mycket snö att vi kan testa Tyras pulka för första gången!


Ida och Tyra lagar mat tillsammans på öppna förskolan. Kan det matlagning blir sötare än såhär?

ullared

oj, det här blir nog de absolut sämsta bilderna världen har skådat på shoppingfynd. Men kassarna med leksakerna från Ullared är redan undanstoppade, och några av kläderna som jag köpte hann jag slänga in i tvätten. Många av leksakerna var betydligt billigare än på en vanlig leksaksbutik, samtidigt som det bara skilde några kronor på vissa saker. Vill man fynda så ska man nog kolla upp vad det kostar hemma så man inte blir förblindad av att "allt annat" är billigt. Onödigt att släpa hem en massa stora saker om det bara skiljer fem kronor liksom.

Understället från Ullared verkar vara kanon (inte med på bild), trots att det bara kostade 99 kronor. Dock så är det såklart en skillnad jämfört med de lite dyrare underställen som vi har köpt till Tyra, men man får ju det man betalar för. Ett Ullaredunderställ funkar många ggr här i Stockholm då vintrarna kan bjuda på regn och nollgradigt. Men ska man vara ute i minusgrader och åka vagn och pulka så vill jag ha ett underställ som är riktigt bra, första lagret är ju det som kapslar in och tar hand om kroppsvärmen, så det är viktigt tycker jag. Förhoppningsvis blir det ett par resor upp till Norrland och nån fjällresa, gud vad jag längtar till snö nu! Hoppas hoppas det blir en lika snörik och fin vinter som förra året, skulle vara så himla kul att åka pulka med Tyra, och i år har vi ju inte en liten nyfödd, utan en stor tjej som kan njuta av vintern, kul!

Vantarna som kostade några tior funkar bra de med, tanken är väl att de ska bli extravantar. Jag köper på mig ett par vantar och mössor, vi har ju inget torkskåp så det kommer väl krävas några ombyten.

Tyra och Linda ger tummen upp...

för köpesmoothies! Tyra är vild och galen i Ellas Kitchen, vilket kan vara väldigt praktiskt. Speciellt när man är lite beroende av att hon kan få i sig något på egen hand. En sånn här smoothie sitter hon och och suger i sig under en ganska lång stund, hon njutningsäter helt enkelt. En stor smoothie dödade typ en halvtimme på tåget igår. Underbart. Jag ger dem även till henne när hon sitter i vagnen på tbanan eller bussen om magen kurrar och vi inte är framme. Nu när hon fått in knycket och inte spiller så ska jag nog lägga ut några i bilen. Hittills har jag haft majskrokar som muta om jag inte vill att hon ska somna i stolen eller om hon är lite hungrig eller grinig, men en krok går ju ner på en sekund, vilket är lite synd.


till sista slicken

hemma igen!

nu är vi hemma igen, känns som om den här dan har pågått i en evighet, och klockan är bara fem, men men. Att åka tåg med Tyra har gått över förväntan. Jag visste ju innan att det skulle bli lite meckigt med väskor och barnvagn, och att ha henne sittandes i över tre timmar. Men går man in med den vetskapen så blir det en ok resa. Jag tajmade in henne så hon sov en timme både dit och hem, så fick jag en andpaus från lekande, lockande och gå fram och tillbaka, fram och tillbaka, i vagnen. Men herregud säger jag bara, SJ, allvarligt, är det fortfarande 60-tal i deras värld? Det var massor med barn och barnvagnar på båda resorna, vilket tyder på att det är ganska många barnfamiljer som reser. Men det finns inget utrymme för barnvagnar, inget skötbord (vilket är katastrof när toaletterna dessutom är pyttesmå) inga barnstolar vid serveringen (hade ju kunnat finnas nån som var fastsatt i väggen tycker man?) och det finns inga lekhörnor längre. Förut fanns det ju en liten del i en av vagnarna i Intercity tågen som var för barnfamiljer, fanns en stor toalett, och nån liten hörna med mjukt golv och lite leksaker som satt fast i golvet. Hade varit SUVERÄNT om SJ kunde återinföra det. Som tur var så fanns det en massa snälla rara människor på tåget som gärna pratade och underhöll henne lite när vi spatserade omkring. Ha henne sittandes i mitt knä i tre timmar är ju bara att GLÖMMA.

Helgen har varit underbar och lugn, så som en helg på landet oftast är. Lite utflykter till Ullared (kommer några bilder på lite av vad jag handlade sen), Göteborg och simhallen, och Tyra har dessutom fått sitta på en häst för första gången, bara en sånn sak!
utmanad

Jag har fått en utmaning av Elin!


4 tv-program jag gillar:

 • Solsidan 
 • Dokumentärer
 • Gilmore Girls
 • Leila bakar, eller, ALLT med Leila.

 

4 saker jag har gjort idag;

 • umgåtts med min mamma
 • hälsat på släkt i Göteborg 
 • snussat på en 3 veckors bebis
 • åkt en massa bil

   

  4 saker jag längtar efter;

 • Markus 
 • komma i mina gamla jeans 
 • första sommaren i huset, eller sommaren rätt och slätt 
 • Julafton!

 

4 saker på önskelistan;

 • Drömvinsten på Lotto 
 • Hörnbadkar 
 • En helg på Yasuragin 
 • Evig lycka 

 

4 saker jag avskyr;

 • En massa måsten
 • Barn som far illa 
 • Oärlighet 
 • Orättvisor

 

4 saker jag tycker om;

 • Familj och vänner 
 • Att vara mamma
 • God mat, gärna i goda vänners lag
 • Fredagskänsla

 

4 saker jag har ätit idag;

 • Frukost 
 • Bananer
 • Morotskaka
 • Hemmagjord pizza

 

4 saker om mig själv;

 • Jag är hemmakär, trivs bäst hemma och bara gå och pula med nått, samtidigt som;
 • Jag älskar att resa och besöka nya platser, behöver inte vara långt, bara att få träffa nya människor och se nya saker är något som är viktigt för mig. 
 • Jag gillar att spela sällskapsspel, speciellt mot Markus. Vinner jämt.
 • Jag är fruktansvärt organisatorisk. Allt måste ligga på sin plats, helst. 

Jag skickar listan vidare och utmanar:

alla ni som känner att ni har tid över och också vill göra er egen lista!


lego duplo

Tänk att vi överlevde vårat första Ullaredsbesök utan några större problem. Detta trots att det enligt Gekås hemsida är just den här veckan och helgen som är bland de värsta på hela året, höstlov och ganska nära inpå jul. Vi var där vid halv nio på morgonen, och vid tio var vi redan ute ur varuhuset. Men vi siktade in oss på barngrejer, det var ju det vi skulle fynda. Nästa gång kanske det är nått annat vi ska ha, och då går jag dit. Man plockar bara på sig en massa onödigt krafs som man egentligen inte behöver om man "strosar" runt.  Men det var som jag hade förväntat mig, tokmycket folk som bara slängde ner saker i kundvagnen. Jag fick med mig ett par arbetsbyxor från Blåkläder till Markus, hade hoppats på att hitta några bra fodrade arbetsjackor till han också nu när det börjar bli kallt och han kämpar på med våran altan, men de var allokerade på tok för långt från gången och det skulle bli för meckigt att tränga sig fram dit och börja leta storlekar. Lite fina julgrejer åkte ner i korgen också, svisch svosch sa det bara. Markus kommer tycka att det är krafs, men äsch, det gör inget, jag kör bara med "det är Tyras första jul som hon kanske kommer ha lite intryck från, vill du inte att hon ska ha fina minnen" funkar alltid.

Till Tyra blev det bl.a underställ, jeans, hoodtröja, vintervantar, mössa, tomtenissaklänning och leksaker till födelsedag och julklapp. Köpte även en ny barnmusik CD (desperat behov av att byta CD i bilen innan jag blir tokig på den vi har).

Tyra gillar ju Duplo lego. Hon fick ganska mycket duplobitar idag på Ullared. Just nu har Tyra en ganska liten och behändig leksakssamling. Den får plats i en förvaringsback (med hjul, HUR BRA som helst, kan man dra runt den i huset) samt på de olika hyllorna i hennes rum. Men nu börjar jag inse att efter hennes födelsedag i december och julafton, så kommer hennes samling ökas kraftigt. Jag tänker förbereda redan nu med att köpa mer leksaksförvaring till henne så det finns när det är dags för paketöppning. Hittade bla dessa helt underbara förvaringslådor för just Duplo och Lego på Dodde.se, måste nog klicka hem några till Tyra, undrar bara vilka?bilder från Dodde.se

Nu är vi klara på Gekås, måste säga att de...

img_0916 (MMS)

Nu är vi klara på Gekås, måste säga att det inte var så jobbigt trots mycket folk. Tycker nog att IKEA Kungens Kurva på en löningshelg är värre faktiskt.


Nu drar vi västerut! Tåg är kul! Jag har v...

img_0896 (MMS)

Nu drar vi västerut! Tåg är kul! Jag har världens bästa reskompis.


snart 11 månader sen...

jag klämde ut Tyra, och nu börjar lite nya problem infinna sig i garderoben. Mina höfter börjar dra tillbaka sig lite, och det har försvunnit några kilon hippt som happt när jag ökade dosen levaxin för mitt sköldkörtelproblem. En sak med den "sjukdomen" som jag har i körteln, är att om man inte får rätt dos medicin så går kroppen och förbränningen ner på lågvarv, vilket jag märkt av under sommaren och hösten. Så nu är det skönt att ha en normal förbränning och ökad aptit igen. Och med ordentligt med bra mat i magen så brukar jag gå ner i vikt.

Många av mina jeans jag hade innan Tyra kommer jag fortfarande inte i, frågan är om jag nånsin kommer göra det, även om jag går ner mer i vikt så kommer ju höfterna sitta där de sitter. Alla byxor jag köpt efter graviditeten ramlar av mig. Jag kan ha de knäppta, och ändå dra av mig dem. Jag köpte nästan bara jeans och byxor med stretch efter graviditeten, känner inte för att lägga dyra pengar på fina jeans jag inte kan ha efter ett par månader. Finns ju byxor från innan jag blev gravid som jag kan ha, speciellt de med stretch i, men många har ju flera år på nacken nu, och måste bytas ut de med. Så idag blir det ett i-lands problem som ska lösas, nya byxor. Tyvärr så blir de ju lite av "mittemellan" byxor, risken är ju att höfterna drar ihop sig ännu mer snart och jag kan ha mina gamla byxor, men jag kan inte gå omkring i för stora byxor längre. Måste ju ha ordentliga kläder till mitt Ullareds äventyr om inte annat :)

Jag bjuder sällan på bilder av mig själv av nån anledning, blir bara så. 
dagens Linda i för stora byxor. Har blivit förtjust i långa linnen efter graviditeten, perfekt att man kan fortsätta ha linnen även på vintern tack vare koftor.


jag kan dra ner dessa utan att knäppa upp dem.  Kanske praktiskt vid akuta toabesök, men annars är det skit.


dagens Tyra i alldeles lagomt stora kläder, PoP strl 80

förvaring

Inatt sov vi helt själva, Tyra och jag. Jag är inget stort fan av att sova själv, kan va skönt och komma iväg ibland på resor, men när man är hemma blir det så ensamt. Dessutom sover ju Tyra superdåligt i vår säng, så det är ju igen idé att lyfta över henne för lite sällskap, då bara ligger hon och sparkar och vrider sig och kommer aldrig till ro, hon sover bäst själv i sin egen säng i sitt rum. Tyra sov som en stock hela natten och vaknade vid sju idag, som hon brukade göra innan vi ställde om klockan, hoppas hoppas att det fortsätter såhär nu, annars kommer jag blir en zoombie om jag ska upp strax innan sex varje dag. Själv sov jag sådär, vilket jag brukar göra när jag är själv i våran säng.

Jag håller på för fullt och tänka förvaring. Lite sådana här småproblem som man måste lösa på nått sätt. Som att vårt köksbord inte bara är köksbord, utan också nån slags förvaring för tidningar, räkningar, reklam, att göra listor, you name it. Och anledningen till det är att vi inte har nått bra ställe att lägga ifrån sig de här sakerna. Markus blir tokig, för jag slänger nästan allt i återvinningen alldeles för fort. Men jag hittade den här på IKEA, kanske kan vara den perfekta lösningen? Ska bara sälja in den här hemma också, hihi.


Hemnes byrå, bild fån IKEA.se

Jag gillar även deras andra möbler i samma serie, har även vitrinskåpet på min önskelista. Jag tror dock att vi får byta ut knopparna för att få bort lite av den lantliga känslan, passar inte så bra i vårat hus. 

Andra saker från samma serie som jag gäran sätter upp på en önskelista:


Hemnes bokhylla


Hemnes skoförvaring 


Hemnes vitrinskåp. Alla bildern från IKEA.sebada i ho

En sak med att bygga eget hus är att man måste ta en herrans massa beslut. Allt från färg på fogmassan mellan klinkers till vart man vill ha saker. Det är framförallt två saker som jag är extra nöjd med vad gäller våra val, att vi valde att göra ett större badrum, och att vi valde att ha klädvården/tvättstugan/groventré längst bort i en passage, jämte badrummet. Vi hade länge fundering på hus med klädvården i koppling till köket, vilket verkar vara väldigt poppis. Men nu är jag så himla nöjd att vi har vår tvättstuga långt från köket, och längst bort från vad mäklarna brukar kalla för sällskapsutrymmen. Det innebär att man kan komma in lerig och smutsig, slänga av sig kläderna direkt i tvättstugan, och gå direkt in i badrummet utan att egentligen behöva gå speciellt långt i huset. Hade vi valt tvättstuga bredvid köket hade man ju behöva spatsera genom halva huset för att komma till tex badrum. Dessutom är det skönt att ha tvättmaskin och torktumlare igång lite avskilt. Tvättstugan är ju dessutom hem till så mycket andra saker, som sänglinnen och handdukar, och är man lite bekväm av sig som jag är så är det skönt att ha grejerna i anslutning till varandra. Jag gillar praktiska lösningar.

Att ha ett stort badrum finns det ju bara plus med. Det blir ju lätt så att hela familjen är där inne ibland, nån duschar den andra fönar håret och den tredje leker med badankor.

En annan sak som är bra med att ha en egen tvättstuga, är ju det här med smutsiga och bajsiga barn. Jag tycker det är så fenomenalt skönt att ha en ho bredvid Tyras skötbord. Dessutom är den här i storleken större, så Tyra får plats att sitta gott och väl. Perfekt lösning om man måste snabbtvätta henne, antingen för att hon fyllt blöjan lite väl mycket, ätit mat med hela kroppen, eller om hon behöver tvättas och jag inte orkar sätta henne badet. Dessutom blir det ju lite out of the ordinary och spännande för henne eftersom det inte är varje dag hon får sitta där, vilket gör att hon tycker det är himla kul att få ta ett litet bad i en ho. Lättroad.Med hennes syn var det bara bra. Det var dessutom väldigt roligt hos doktorn som hade lampa och fina figurer man skulle peka på. Hon är översynt, precis som sin mor, men precis som alla barn. Enligt doktorn så är alla barn översynta tills man fyller ungefär 10 år. Men vi ska tillbaka om ett år och kolla så hon fortfarande har bra syn.


Ullared

så ska då min, och Tyras, första Ullaredsbesök avklaras. Vi ska till Borås i slutet på veckan till min mamma, och ska passa på och ta en sväng förbi gekås. Jag är väl i ärlighetens namn lite sval till det hela, men det är nog för jag vet hur hysteriskt det är där, plus att jag har lillfisen med mig. Men blir hon less så installerar vi oss på leksaksavdelningen.

Vad ska man passa på och handla då? Alla ni Ullaredsrävar därute, ni har ju säkert stenkoll, vad måste stå på min Ullaredslista att inhandla? Leksaker ska ju vara billigt, och alla andra bebis och barnsaker/kläder. Kanske slinker det med nån julpryl också och lite arbetskläder till både mig och Markus som vi fått ett plötsligt behov av nu när vi är husägare, men mer än så blir det inte för oss. Vi ska ju dessutom åka tåg ner och upp, så jag har ju inte direkt överflöd av plats att ha en massa saker på. Det blir första gången som vi åker tåg, men jag tror det kommer gå bra. Jag är inte jätte frestad av att köra med Tyra själv ner till Borås, det skulle vara om jag åkte på kvällen när hon sover, men då sover ju jag också typ, så det är en dålig idé. Mamma köpte en bilbarnsstol till sin bil så vi kan tuffa runt på lite olika äventyr. Göteborgsbesök, Ullaredsbesök och lite klappa kossor och kanske få sitta på en häst besök. Nice.

Idag ska vi till BVC och träffa en ögonläkare, ska bli spännande. Tyra har bla en ögonsjukdom i släkten, plus att både jag och Markus har synfel. Jag fick synfel jättetidigt och skelade mycket när jag var liten. Det är därför vi fått erbjudandet om att träffa en läkare innan hon fyller ett år, och om jag förstod det rätt så kan vi få träffa läkaren och kolla synen nån gång per år tills skolsystern tar över i framtiden. Det känns bra att hålla lite koll ifall hon får nedsatt syn, tänk er Tyra med små små glasögon i framtiden, hihi, sött :) Men jag är ganska säker på att hon har örnsyn just nu, hon varken skelar eller kisar med ögonen, och hon ser saker bra på avstånd. Men det skadar inte att gå och titta "just in case". Undrar bara HUR de ska kolla Tyras syn....


solGLASÖGON har hon ju redan :)ni vet ju

vad det är hon tittar på, samma som alla andra barn älskar, babblarna såklart!


RSS 2.0