matgrejer

mat mat mat. Känns som om mycket de senaste 8 månaderna har handlat om mat. Alltid en återkommande fråga bland föräldrar. Det är så lustigt, för ofta när man hälsar på bekanta som har barn så brukar de fösta frågorna vara hur hon äter, vad hon äter etc. Det märks att alla har eller har haft funderingar kring mat till sina barn.

Nu när Tyra äter vår mat så undrar man ju ibland, hur mycket får hon i sig egentligen? Tyra får äta tills hon är mätt, man märker ganska fort när hon fått nog, tuggorna brukar ha en tendens till att inte vilja åka ner i magen utan växer sig större i munnen. Det där känner man ju igen från när man själv var barn. Det som är märkligt är ju att frukten alltid slinker ner, hehe. Precis som det ska vara med barn. Tyra avslutar nästan alltid lunchen och middan med frukt.

Med barnmatsburkarna så åt hon en hel burk. Om man lägger upp det på en av hennes tallrikar så fyller det en IKEA plasttallrik. Men vanlig mat så äter hon kanske hälften. Jag skulle tippa på att hon äter c.a 1.5 dl mat. Men om man tittar på vad barnmatsburkarna innehåller då är det kanske inte så konstigt att det gå ner mer av den maten, den övervägande ingrediensen är vatten. Och det vet man tack vare att man enligt svensk lag nuförtiden måste ange ingredienslistan efter hur mycket det finns av olika råvaror i en produkt. Att vatten står först på listan innebär alltså att det som det innehåller mest av är vatten. Det är nästan alltid så i industritillverkad mat för att det ska bli en bra konsistens, så det är väl inget fuffens med det. Men det betyder ju också att det inte är så konstigt att Tyra behöver mindre av hemlagad mat för att bli mätt och belåten.lite vardagsmatematik:

Enligt Nestlés Kyckling och Couscous, så anges det hur mycket kyckling, grönsaker och couscous som burken innehåller, sammanlagt 56%. Det gör ju att det återstår 44%, som delas av vatten, vetemjöl, stärkelse och kryddor. Av dessa borde ju vatten vara den betydande delen. Om man höftar så kan man tänka sig att kanske 35% är vatten. Är inte det ganska mycket?

Ännu värre blir det ju med Sempers pastasnäckor. Här är det svårt att veta hur mycket av ingredienserna som maten utgör. Det enda man nämner är den rökta skinkan. Läser man listan så förstår man att den mest innehåller vatten, följt av skummjölk, tomatpuré, rökt skinka och ost. Pastasnäckor verkar det inte finnas mycket av. Huvuddelen här borde alltså logisk vara vatten och skummjölk. Men hur mycket? Omöjligt att avgöra. Eftersom att röktskinka är 8% och hamnat efter tomatpuré, så kan ju det innebära att det bara är typ 9% tomatpuré. Det skulle ju innebära att den här burken i stort innehåller vatten och mjölk. Inte konstigt att Tyra drar i sig en hel bruk av det här i ett nafs, inte mycket till mat.

Men inget ont om barnmatsbrukar, dem fyller sin funktion, så jag vill absolut inte säga att det är dumt med burkar. Det är ju dessutom ganska praktiskt om man ska åka bort, att kunna ta med en burk. Just couscous och kyckling får vi fortfarande i Tyra, så det är vår nödproviant om vi ska bort och man av nån anledning inte kan få tag på mat Tyra kan äta.

Favoritmat? Hittills skulle jag nog säga att allt går ner. Pasta med olika såser är gott, speciellt köttfärssås, mysigt att tugga på antar jag. Roligast är det med pannkaka och omelett. Hon är ju väldigt förtjust i fisk och potatis, det brukar slinka ner ganska snabbt. Broccoli och ärtor är smaskens och kul att stoppa i munnen själv. Igår och idag fick hon stekt paprika i köttfärssåsen för första gången och det var en succé, det gillade hon ordentligt mycket. Allt med grädde och ost, och speciellt gratinerat är en favorit som hon delar med sin far och mor :)


jeanstjej

Läste nånstans att man ofta klär sina barn i kläder man kan tänkas ha själv, kaka söker maka eller var det tvärtom?tror vi hamnat i en storm, en utvecklingsstorm igen. Undrar vad hon håller på och ska lära sig nu. Sover dåligt, separationsångest till tusen och ett humör som går från ett till hundra. Hon brukar ju komma ur sånna här dagar med nått nytt att lägga på "att kunna" listan. Hoppas det är dammsugning och att hänga upp tvätt hon lärt sig. Vore ju praktiskt.

sneakpeak

en liten sneakpeak från Tyras rum....det är fortfarande under konstruktion, men det börjar ta sig. Lite saker som ska upp på väggarna sen så är vi klara, för den här gången. Sedan kan vi tuffa vidare mot ett nytt rum, förhoppningsvis vårt sovrum. Vi har ju eget rum nu när Tyra flyttat in i sitt rum, även nattetid.


ser ni att Tyra har ett riktigt prinsessrum? Fritt tolkat av hennes mor. Mer prinsessa än såhär blir det inte i hennes rum. Men ska det va så ska det ju va riktiga prinsesseror och prinsar som hon har iallafall.

Vi är grymma!

4726 Ya wakaguzi wa haraka

Löpare  Sträcktid Total tid
1 22:29 22:29
2 25:41 48:10
3 23:59 1:12:08
4 27:03 1:39:11
5 22:38 2:01:49
5 0:25 2:02:14
Total tid 2:02:14

Vi var alltså lag 4726 på Bellmanstafetten ( 5*5km), och vi var så himla grymma, hela laget. Speciellt löpare nummer 4 som gjorde personbästa på distansen, är det inte underbart! Jag var nummer 2 och nöjd med min tid på dryga 25 min, det kändes bra, blev aldrig nån mjölksyra och blev aldrig riktigt riktigt jobbigt heller. Orkar jag hålla samma fart i 10 km? Det får vi se på söndag när det är Tjejmilen. Ni kanske undrar vad lagnamnet betyder? det gör jag med! Nått på swahaili är det iallafall, och nått om revisorer. Lite oklart. Så blir det när civilekonomer ska komma på ett tydligt och bra slagkraftigt lagnamn.


fredagsomelett

Idag har vi haft en ovanligt produktiv dag. Vi har farit runt och shoppat och haft oss halva dan, men det mesta som inhandlades var till Tyras rum, så det var såklart superskoj att spendera en halv dag i bilen och på olika varuhus tyckte Tyra, verkligen jättekul. Nu så ska sakerna bara packas upp, sättas ihop och ställas på plats. Sen så har vi nog kommit en bit vad gäller Tyras rum. Så fort vi börjat få sakerna på plats så lägger jag upp lite kort, men allt tar sin tid i det här huset just nu eftersom vi alla tre har fullspäckade scheman.

Dagens middag blev omelett för Tyras del. Jag fick en del bra tips av er läsare när jag skrev att det var jobbigt att börja tänka på att laga vanlig mat som är barnvänlig, Kia hade ett toppenförslag att man kunde prova att göra maten till omelett, blir lättare att äta själv då för Tyra. Och det är ett tips jag gärna förmedlar vidare, omelett. Det är superenkelt, går jättefort, och man kan passa på att ta det som finns i kylskåpet. det blir smarrigt och väldigt "fingervänligt".

Idag fick Tyra "makaroner och korv" omelett, jag gör den såhär, sedan har väl alla sina egna sätt och preferenser vad gäller omelett, men jag väljer att feta till den lite med grädde:

1 ägg
1 dryg matsked matlagningsgrädde

jag steker detta i olja, men på ganska låg värme, så jag får omeletten matig och kletig, och utan hård stekyta. När den är lagomt geggis så strimlar jag över det som jag vill ha i omeletten:

Dagens omelett:

1 korv (kokt såklart)
Makaroner (även dessa kokta :) )
Majs

Riven ost

Till detta så serverades det en avokado och tomat sallad

Omeletten är verkligen uppskattad av Tyra. Och det bästa är ju att man kan variera den i all oändlighet. Ska testa potatis och köttbullar nästa gång, eller vad jag nu kan tänkas ha i kylen.
Har ni sett Tyra arg?såhär ser det ut då iallafall. Orsak? Att jag säger till henne att inte äta grus och sand. Dumma dumma mamma, det är ju det som är halva nöjet med lekparken. Vi jobbar på det där med att inte stoppa in alla saker i munnen. Det går framåt, idag åt hon nog bara nått halvt kilo sand.


Tyra var både trött och hungrig när vi åkte hem från babysimmet idag, men det är ju inget som inte lite barnmusik och en majskrok kan råda bot på! Föräldrar-Tyra 1-0


till Tyra

en sånn här ska Tyra få såklart :)till min besvikelse verkar profilkläderna för Stockholm Halvmarathon redan vara slut i min storlek. Tråkigt :( men kanske kanske har dem fixat fram fler till nummerlappsutdelningen. Jag behöver en ny funktionströja och kul med en som visar hur duktig man är och springa halvmara :)

Snart ska jag och Tyra ut och ta en vända med löparvagnen, det är Bellmansstaffetten på lördag så jag skulle vilja springa ur benen en sista gång innan det är dags. Babysimmet gick förresten jättebra, Tyra plaskade och strålande som en sol under hela tiden, lägger upp lite bilder sen om jag får tid ikväll.

Regn!

Det finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder, sägs det. Just därför valde jag och Tyra inneaktivitet idag, en favorit för Tyra, Öppna Förskolan. Hade en tanke på att åka in till söder och gå på en Öppna Förskola där som dessutom har både parklek och djur, men det tar vi en annan gång!

Antingen är det tänder på gång eller så är Tyra i en utvecklingsfas, för ibland blir man halvt tokig när hon hänger efter ens ben i köket så man tar sig knappt en meter. Det konstiga är att det bara är hemma hon är så, när vi kommer till tex Öppna Förskolan så glömmer hon mig på en gång och kryper iväg och leker med sina saker där som hon gillar. Det är bara hemma som hon vill ha koll på vart jag är. Men jag ska inte klaga, hon är så duktig och leker i sitt egna rum ganska ofta nu också, ibland kommer man på henne med att sitta och prata med dockan, eller en plasthammare.

Vi har fortfarande inte gjort klart i Tyras rum, jag har en liten plan eller förhoppning att kunna göra klart lite i helgen. Lite saker kvar som måste införskaffas, som en bokhylla till alla böcker, men även en bra matta. Fick tips på Jörgens mattor, ska kolla in det. Tavlor har hon, bla en litografi som Markus ropat in på auktion på Konstbolaget, en jättefin tavla, och orginell! Men viktigast av allt är att hon får mycket lekutrymme. Så planen är väl att försöka få till ett barnrum som inte känns tomt, men fortfarande har mycket golvyta. Det är jättekul att planera till Tyras rum. Nästan så jag helt glömmer av att känna mig stressad över alla saker vi behöver skaffa till resten av huset, och finurla ut vart våra tavlor, speglar och sånnt ska sitta. Men det tar tid sånnt där, och man vill ju inte borra i väggen och sen ångra sig...

Hoppas ni alla har en bra dag och vecka. Jag sitter och känner mig lite stressad över att jag aldrig kom iväg och sprang nu på kvällen, kom andra saker ivägen. Jag får dåligt samvete när jag planerat att springa och sen inte gör det. Vi har iallafall en joggingvagn nu, så jag kan ge mig iväg närsom även fast jag är själv med Tyra, ganska skönt. Nu blir det sängen för imorgon ska vi på babysim för första gången den här terminen, vi längtar nog lika mycket hela familjen, det är jättemysigt med babysim, och Tyra är ju vattentokig, så det kommer nog bli jättekul. Spännande att se vad hon ska få lära sig i den här kursen...
Tyra försöker så gott hon kan och med alla medel att ställa sig upp själv utan att ta tag i nått, men uppenbarligen har hon inte tillräcklig balans och benmuskler till det än, eftersom det blir en del fall på golvet per dag. Skönt då att se att även hennes kompisar har bulor och blåmärken i panna och på huvudet, jag tycker synd om henne med tanke på hur ofta hon slår huvudet på en dag.

besök

Åh, det fanns en tid i min mammaledighet som hette tisdagsfika och som var vigt åt just fika en halv dag, halsovande bebisar som åt lite då och då och sen sov igen. Gav de stackars trötta mammorna gott om tid till kaffe och prat. Slut på det nu kan jag ju meddela. Nu blir det besök då och då och hemma hos nån helst, eftersom det knappast går att ha, åtminstone Tyra, i nån matstol på ett café mer än nån timme innan det kryper myror i blöjorna på henne. Idag var det faktiskt just tisdag när en av Tyras tisdagskompisar kom på besök. Sitta still och dricka kaffe är ju också ett minne blott när det ska jagas bebisar som kryper, ställer sig och ramlar lite här och var. Tur att vi barnsäkrat huset. Dock så var Lukas helt med på noterna när Tyra ville leka sin "ge bort nappen" leken, den hade han nog också lekt innan. Finns ju inget roligare än att ge bort nappen i nån annans mun och sen ta den själv, iallafall om man är 8 månader.

Tyra visade iallafall runt i huset till Lukas, som var på besök för första gången:...och här är dammsugaren och sladden som mamma säger är absolut förbjudet att ta och äta på. jättekul. Strax bakom finns det fönster som så praktiskt nog går ner till golvet, ger bra slickyta och trevlig utsikt så man kan vinka åt vovvar...

...här borta är några av mina leksaker, tar du dem utan att fråga så tar jag din napp...

...hallå, vad sitter du där och trycker för, nu får du försöka hänga på, jag ska visa dig vart det finns en förbjuden sladd i vardagsrummet också...

Lukas nöjd med att ha hittat Tyras napp och får ha den i fred ett tag. Gäller att inte ha bacillskräck om man är bebis.

tandtrassel

hörrni, det vart inget öppna förskolan idag. Det visade sig att lillfisen har feber och är allmänt ynklig idag. Febern är inte speciellt hög och den går inte uppåt, så allt tyder väl på att det inte är en förkylning utan kanske ytterligare tänder på gång. Vart de nu kommer komma upp har jag ingen som helst aning om, men det visar sig väl. Men men, jag tar inga risker (speciellt inte när vi haft dagisbarn på besök under helgen) så jag har precis städat här hemma, och vädrat ur Tyras sängkläder och vädrat ur hennes rum. Tandgnisslaren själv ligger och sover i vagnen.

Igår skulle jag knäppa lite kort till en gravid kompis som ville köpa lite bebisprylar av oss. Satte på mig babybjörnen för första gången på nån månad, varför använder jag inte den oftare, typ när jag ska till affären? Istället för att ta med barnvagnen. Hur som haver, jag kände att selen fick en liten revival här hemma, men den ska säljas, jag vill ha ringsjal eller liknande till nästa barn. Tyra kom ju helt plötsligt upp i dator höjd och genast upptäckte jag en liten fördel här, Tyra kunde titta på babblarna och jag kunde smsa, vilken multitasking grej. Sånnt kan man bli lycklig av.

Rostfria hushållsmaskiner är toppen, det tycker även Tyra. Jag vet inte hur många ggr jag tvättar av dem eftersom det är småhänder överallt längst ner på allt. Men nu ger jag upp. Så kommer ni på besök och det är bebishänder längst ner på allt rostfritt så är det inte för att vi är en skitig familj som aldrig städar, utan bara en mamma som gett upp.Godmorgon!

Måndag, ny vecka. Med småbarn så har man ju den turen att man inte behöver oroa sig för att försova sig på morgonen, alltid nått att va tacksam över när man kickstartar sin måndag morgon strax efter klockan 06. Inga morgonmöten som missas här inte!


efter morgonvällingen så tar det några minuter innan hon är pigg och vaken igen...

och det tar inte lång stund innan Tyra börjar prata...

och förklara vad hon vill göra. Idag ville hon till Öppna Förskolan, då blir det så.

Se hit Sundsvallsmammor!


BARNKLÄDESMARKNAD

LÖRDAG 11 SEPTEMBER

                                                                        KL. 10-17

 ALNÖ VIBACKESKOLANS MATSAL

 

KOM OCH FYNDA BARNKLÄDER, SKOR, LEKSAKER OCH ANDRA BARNRELATERADE PRYLAR.

För försäljningsnr maila: salj-alno@hotmail.com

(vi tar 20% i provision av dina försäljningsintäkter för diverse omkostnader, mer info får du när du mailar).

Uppge namn, adress och telefonnr i mailet

Vid frågor ring Helena 070-210 48 86  eller maila

__________________________________________________________________________________

Det är bla min moster som är med och anordnar denna årliga barnklädesmarknad som har blivit jättepopulär bland barnfamiljerna på Alnö, bor du i närheten, TA DIG DIT. Här finns det verkligen MYCKET att fynda, finns ofta PoP ytterkläder och andra saker som man verkligen ska försöka passa på att få tag på. Men överlag så är det ofta jättefina kläder, och har du mycket kläder som du vill bli av med själv så är ju det här rätta stället att sälja dem på. Fina saker tar slut fort tipsar min moster som tycker man ska va i tid om man är ute efter saker som är i nästan "nyskick" och av välkända kvalitetsmärken. Jag är iallafall jätteavis, hade gärna varit med. Ska nog försöka vara med nästa gång, då kommer jag ha massor att sälja också förmodligen, hehe.

lördag

vi har inte haft TV sen vi flyttade till huset, eftersom vi väntar på att allt ska kopplas in, vi ska ha TV via bredbandet. Jag trodde jag skulle sakna TV, men det har vi hittills inte gjort. Vi är klara med alla bestyr vid nio tiden på kvällen, och då passar vi på att diskutera och planera och sen brukar det vara dags för sängen. Markus brukar passa på att elda i braskaminen eftersom det verkar vara hans nya stora nöje, vi kommer garanterat inte frysa i vinter. Måste nog erkänna att det är ganska skönt utan TV.

Idag lyckades jag ta mig ut och köra veckans långpass (ivrigt peppad av Markus, tack tack), SKÖNT att ha det avslutat innan söndag faktiskt, behöver jag inte tänka mer på det passet. Det blev nästan 17 km i obehagligt åskväder, men ska man vänta på det perfekta löpvädret så skulle man aldrig komma ut. Till Tjejmilen är jag och min kvartett sponsrade av Intersport, och jag testade att springa med delar av den outfiten idag, gick alldeles utmärkt. Det enda som störde idag var det förbaskade vattenbältet, är det nån som har ett tips på nån bra som inte glider upp hela tiden? Som tur är slipper man ju krångel med bälte på loppen, jag blir ta mig tusen tokig ibland. Den sitter aldrig bra, aldrig någonsin. Även fast man nån gång efter milen slutar att ens tänka på att man har den runt midjan. Tre veckor kvar till Halvmaran, och två veckor till Tjejmilen, nedräkning med andra ord.

Vi gjorde misstaget att tro att det skulle gå bra att få i Tyra en burk med mat till middag om man lurade henne med att  låta henne peta i sig grönsaker själv under tiden. Den gubben gick ju inte. Hon blev arg och ledsen, ville inte alls äta av den maten. Det är nog bara att ge upp och inse att hon vill dels äta och peta i sig själv, och dels äta vanlig mat. Blir alltså dags att tänka i fingerfood tankar, typ mackaroner och korv och köttbullar och sånnt. Det kommer hon älska.


Intersport sponsrad, förutom kepsen.


Tyra har börjat göra grimaser, den här bjöd hon på idag. Najs.


baby kavalkad

skulle precis ladda över lite kort från min Iphone till datorn, när jag upptäckte att jag tagit Markus Iphone, och inte min. Han hade massor med sparade kort på Tyra när hon var typ en månad eller två, så här kommer några, never seen on the blog before. Var hon inte det sötaste ni sett? Vart tog allt hår vägen?


matkrångel

alltså, vi har ju bråkat och krånglat med Tyra i säkert två veckor vid alla måltider förutom gröten. Hon har varit ledsen och inte velat äta, och vi har fått trugat och trugat, och det har tagit en evinnerlig tid att få henne att äta. Jag har våndas många ggr inför hennes lunch och middag eftersom jag vetat att det kan bli jobbigt. Men sen hon får äta samma mat som oss, och dessutom får plocka och äta lite själv, så har det inte varit några problem alls. Tvärtom, ungen SKRATTAR under måltiderna och är så nöjd så. Tänk om jag hade fattat att det var det som var problemet, att hon var redo att äta själv och vill ha samma som oss. Ibland känner man sig lite dum, men hur ska man veta? Det var ju först på BVC i början på veckan som vi fick tips om att det är dags med vanlig mat. Som förstagångs förälder är det oändligt mycket saker att lära.

Idag vart det som sagt pannkaka, och den åt hon nästan helt själv, jätteduktigt! Sen vart hon härligt pannkaksdåsig som man blir med en massa deg i magen :)snart helg!

Torsdag var det visst idag, det innebär ju att det är fredag imorron! wohoo. Vi ska vara svensson och äta tacos imorron, Tyra får nog en egen variant med köttfärs och gräddfil och lite ris till, men nu kör vi stenhårt på att hon äter samma som oss till middag. Idag vart det falukorv i ugn och det var ju inga som helst problem att äta. Hon fick dssutom i sig ganska stora korvbitar. Till det en mumsig special rotmosgegg med extra mycket smör. Hon visar ganska tydligt att det är mycket roligare med maten uppdelad och att hon får vara med och stoppa i lite själv. Jag gav burkmat till lunch och det vart vilda protester, så jag kan väl glömma det i fortsättningen. Blir till att laga lunch till henne, jättekul! Imorron är det fredag och då är nog både mor och dotter sugen på pannkakor till lunch, hihi.

Annars så håller vi på att bo in oss. Tyra är ganska klar tror jag med tanke på att det ligger bollar och leksaker ungefär överallt i varje litet skrymsle, men favoritplatsen är utan tvekan överallt där mamma och pappa är. Idag fick jag tex. hjälp vid middagen. Tyra pratade och pratade och visade upp den ena övningen efter den andra mot kökslådorna, kul hade hon iallafall. Och lite underhållning för kocken.Lyckades även hinna knäppa ett kort medan Tyra "hånglar upp" sin docka. Hon är väldigt förtjust i att pussas just nu, och även dockan ska ju få sin beskärda del av pussandet;


80 talet, vad kunde gå snett vad kunde gå galet?

jag hittade som sagt lite av mina gamla bebiskläder häromdan. Nu är dem tvättade och redo att testas. Först ut är en jumpsuit som ser väldigt hemsydd ut, kanske min mormor som legat bakom den.

Norrländsk bebismode 1983:


hörrni

hörrni, ska bara skriva lite snabbt, men dagens middag blev succé! Hon fick ugnsbakad kyckling med creme fraiche och parmesanost täcke, till det fick hon bulgur och gurka och majs. Majsen och gurkan fick ligga för sig. Kycklingen bara skar jag i mindre bitar. Tyra tyckte det var smaskens, och jätteroligt att peta in majsen själv i munnen! Nu är ju fördelen att även vi har middag som jag bara behöver värma när jag kommer tillbaka från träningen!

BVC

Idag var vi som sagt på 8 månaders kontroll. Sköterskans bedömning och uppfattning av Tyra stämde bra överrens med våran. Hon tycker Tyra är tidig för sin ålder, och en framåt och glad tjej. Hon tyckte Tyra klarade allt det som läkaren kommer kontrollera på 10 månaders kontrollen redan nu. Men att hon är jättetidig vet jag inte om jag håller med om, i mammagruppen så är de flesta barn som är född nästan samtidigt som Tyra i samma fas, det såg man på öppna förskolan. Men det är ju ändå kul att hon berömmer Tyra, det gillar ju ens mammahjärta :).

Hon gav oss bra tips på framtida faror som vi får se upp med, som att hon kan få för sig att ställa sig i matstolen, vagnen etc. Så hon tyckte väl att det bästa är att ha Tyra i sele i vagnen och även sele i matstolen. Jag tycker väl inte att det är en jätterisk med matstolen eftersom hon bara sitter där när hon äter och hon lämnas aldrig ensam i den. Men nu finns det ju ett sele med matstolen, så det kan vi väl prova att ha på henne ibland.

Hon var 70 cm lång och vägde 8,7 kg. Hon ligger alltså mitt på kurvan, men sköterskan tyckte ändå att vi kunde ge Tyra lite extra fett. Vilken lyx för Tyra! Så istället för vanlig yoghurt så kan vi ge henne turkisk yoghurt eller gräddfil. Dessutom kunde vi gärna blanda i lite extra smör och olja i hennes mat. Tur att Tyra älskar smör och yoghurt då, hon kommer ju inte protestera! Vi ska även börja ge henne brödbitar med leverpastej och mycket smör på. GUD vad gott.

Dessutom blev jag glad av att höra att vi absolut kan ge Tyra våran mat nu. Det är helt ok att hon får i sig lite salt, men vi ska inte översalta maten såklart när hon ska äta av den. Tyra gillar ju att sitta och plocka med saker, som typ ärtor, och hon sa det att barn i den här åldern börjar snart att vilja ha sin mat "uppdelad" så dem kan peta i sig själv, typ majs för sig, pasta för sig, såsen för sig, osv. Det ska jag testa snart, vi har haft några bråk vid maten, speciellt när hon får burkmat. Hon tycker inte alltid att det är så gott. Enligt BVC så kan det vara konsistensen i burkmaten, den är ju ganska vattning med bitar i. Stampar man maten själv blir det visst en bättre konsistens som bebisar verkar föredra.

Jag ska återkomma hur det går med Tyra och om hon gillar våran matlagning. Hittills har hon mest ätit fisk och kyckling som vi gjort här hemma, vilket hon älskar. Lax eller torsk med potatis och broccoli är ju hennes favorit, alla katergorier. Hon gråter och hulkar om man försöker ge henne burkmatsfisk. Ikväll blir det pappas matlagning, nån slags kycklinggryta. Jag ska nämligen på träningspass med löparklubben igen, ikväll står det intervallträning på Trollbäcken IP på schemat. Skitjobbigt, men precis vad jag behöver. 1.5 vecka kvar till Bellmansstafetten som jag springer med mina superduktiga kollegor, så jag vill inte göra bort mig, utan jag vill kunna springa 5km hyfsat ok.

Nä, nu är det slut på min bloggpaus, nu måste jag återgå till att packa upp. Men vet ni, nu är det snart slut på kartonger! Då är det roliga kvar, sätta upp tavlor, börja planera vilka nya möbler vi ska skaffa och vart dem ska stå etc etc etc. Kom gärna på besök och ge oss lite uppslag och idéer, det behövs nya ögon som ser på huset!

8 månader

Idag blir Tyra 8 månader! Grattis grattis! Hon växer så det knakar våran lilla tjej, iallafall utvecklingsmässigt. Viktmässigt tror jag hon gått ner lite sedan hon börjat krypa och klättra, hon är ganska "slank". Vi ska till BVC imorron, min gissning är att hon är typ 73 cm lång och väger 9 kg.

Jämfört med 7 månader så:

- kryper hon i raketfart, och pressar ofta upp rumpan mot taket för att försöka ställa sig upp själv.
- ställer sig mot möbler, eller, hon ställer sig mot allt som man kan häva sig upp mot
- sitter ofta på knä istället för rumpan
- kommer när man man kallar på henne
- förstår mer och mer saker och utryck. Hon älskar när man frågar vart saker är och hon vet vart dem är, som tex lampan, mamma och pappa.
- vinkar hej och hej då
- klappar händer
- "matar" saker hela tiden. Har hon en leksak eller nappen i handen försöker hon mata andra saker med dem. Eller så slår hon ihop leksakerna mot varandra.
- pussas om man ber om en puss!
- äter mer och mer "vanlig" mat. Äter sällan pureér nu, utan stampad mat med lite större bitar i.

Tyra gillar inte:
- att borsta tänder
- ta på sig kläder
- när mamma och pappa säger nej
- byta blöja är ju fruktansvärt tråkigt

Vi tycker att Tyra har blivit en levnadsglad och framåt tjej. Hon tar verkligen för sig och är envis till tusen. Varje dag med Tyra är ett äventyr och vi njuter i fulla muggar av att ha henne i familjen! Får se vad sköterskan på BVC säger imorron. Jag har tusen frågor, främst gällande kost och mat. Jag tycker det är dags att sluta med barnmatsburkar och sånnt, nu vill jag börja ge Tyra vanlig mat, kanske stampa lite ibland om det är stora bitar.

Besök har hon haft idag, framtida klasskompisen Linnea, hon är ett halvår äldre och Tyra är mycket avis och facinerad att hon kan gå och springa.docka

Idag var vi på öppna förskolan för första gången den här hösten. Vi hade det jättekul, speciellt Tyra. Det här var nog första gången som hon verkligen hade nån nytta utav besöket. Hon vart så glad av att se andra krypande varelser. Jag trodde Tyra skulle bli lite stingslig av alla barnen och ljudnivån, men hon trivdes som fisken i vattnet. Hon hittade ganska fort en liten tunnel som man kunde krypa igenom, och i slutet fanns en spegel, vilken favorit! Nu hittade hon alla dem där sakerna som hon förut aldrig sett, dem har ganska bra ställen med saker som hänger i kryp och sitthöjd på vissa väggar.

Men på slutet så hittade hon en docka. Den började hon genast pilla på. När vi läste en saga nu ikväll så tjöt hon till av glädje när det var en docka med (Alfons docka Lisa), och då kom jag ju på att jag har min docka här uppe på vinden. Så vi gick och letade rätt på den, Tyra och jag. Förutom dockan hittade jag lite kläder från när jag var i samma ålder som Tyra, så nu har jag en tvätt igång med gamla barn och dock kläder. Dockan behöver nog också ett bad tror jag, hihi.

Idag var jag stolt över mig själv och min träning. Trots en eftermiddagströtthet som heter duga så lyckades jag ge mig iväg och springa. Tog en kortare 5 km runda som jag håller på och försöker få en lite bättre tid på. Nu är jag nöjd. Målet den här veckan är att hålla samma tid på 7 km. Så kanske kanske jag kan få en hyfsad tid på Tjejmilen. Träningen till Halvmaran går toppen den med (den är helgen efter Tjejmilen), jag springer mina långdistanspass som planerat. Men att springa långt är ju bara skönt. De är de här kortare passen i snabbt tempo och backträning som är jobbigt. Att jag lyckas hålla igång som planerat trots flytt och allt sånnt är faktiskt nått jag är jättenöjd med.Tur att dockan har händer och fötter! Senare så fick sig dockan även en puss, det var så sött!

Tyra tar sig nu upp till stående själv, pe...

img_0516 (MMS)

Tyra tar sig nu upp till stående själv, perfekt, kan hon hjälpa till att packa upp!


mitt i flytt

Hej!

Vi håller för fullt på att flytta, och det går över förväntan! Vi håller på att lära oss alla nya apparater, blir en del, tvättmaskin, torktumlare, spis, häll, diskmaskin, larm, golvvärme reglage, värmepump, etc etc etc etc. Tar aldrig slut, vi har världens största hög med bruksanvisningar och garantier iallafall som ska sorteras in i nått lämpligt ställe.

Roligt är det att gå igenom lådor med gamla saker från förrådet. Hittade bla mitt gamla hälsokort från BVC så jag jämförde med Tyras, jag var lite kortare och vägde mindre än vad Tyra gör. Men hon verkar ha lärt sig sitta och krypa samtidigt som jag gjorde. Enligt hälsokortet så gick jag när jag var 10 månader. Spännande att se om hon följer även det. Hittade även en del gamla skolkort och annat roligt, jag ska sätta mig och gå igenom allt så snart som jag får lite tid över.

Ikväll ska vi iallafall äntligen få lite flyttpizza och öl! Vi har inte hunnit nu i veckan, all tid har gått till att flytta och packa. Men ikväll ska vi till pizzerian här nere på strandtorget och äta en efterlängtad pizza och dricka kall öl :) Det är 25 grader varmt idag så det blir nog en perfekt kväll att sitta ute och äta! Jag har varit duktig med löpningen och siffrorna på vågen går stadigt neråt, så jag är värd en pizza. Kan inte ens komma ihåg när jag senast åt det.

Lite bilder från huset kommer så snart det finns lite tid till det!

Tyra i sitt nya rum!

img_0504 (MMS)

Tyra i sitt nya rum!


utvecklingsfas....

har läst och hört att 8 månader visst är nån slags utvecklingsfas, nu har ju Tyra en vecka kvar innan hon blir 8 månader, men det verkar hennes inre utvecklingsfas klocka strunta i. Hon är gnällig, mammig och pappig, svårt att äta, svårt att somna, vaknar på natten. Sist det var såhär så varade det bara några dagar, så det är väl snart över för den här gången också. Skillnaden den här gången är ju att hon tar sig dit hon vill. Vilket nu betyder att vi har en unge klängandes på ens ben, hihi. Men som tur är så är Tyra ganska glad under dagen, det är mest på eftermiddan och kvällen som hon kan bli gnällig. Hon hade iallafall barnvakt idag under dagen när vi var och besiktigade huset och hon hade varit hur snäll som helst. Tack Madde!

Vi får iallafall flytta in i huset, wohoo! Markus är där nu på kvällen och har börjat pilla på lite saker, sätter bla upp Tyras spjälsäng :) Men vi kommer att flytta över saker lite i taget, och räknar inte med att bo där på riktigt förrän om en vecka. Ger oss bra med tid att köpa fler lampor, mörkläggningsgardiner till sovrummen och lite sådana saker som är skönt att ha när man flyttar in. Däremot hade vi inte räknat med att huset bara hade ett lager färg, så nu verkar det som att vi nästa sommar kommer att få roa oss med att måla huset, suck :( men men, som villaägare har man visst alltid nått att göra sägs det.


Tyra hänger på mitt ben. En vanlig syn just nu :)

och försvinner man en sekund till ett annat rum så tar det inte lång tid innan även Tyra kommer.....

nervöst!

Idag slutbesiktigar vi huset tillsammans med alla entreprenörer och försäkringsbolaget. Hoppas hoppas att allt går som det ska och vi kan få ta nycklarna idag och känna att det är VÅRT hus! Vi gjorde en genomgång utvändigt i lugn och ro jag och Markus igår kväll (och en övertrött Tyra som skrattade bara man tittade på henne) och vi hittade lite saker som vi vill att dem ska rätta till och fixa. Invändigt verkar allt vara tipptopp iallafall. Jag vet inte hur dem gör om man får nycklar och får flytta in om det är saker som ska rättas till. Det får vi nog veta idag. Om allt går väl så bor vi iallafall i huset om en vecka!

Igår kväll så genomförde jag ett så fruktansvärt skönt långpass på 15 km. Jag börjar få upp en liten förhoppning att jag kommer kunna springa Halvmaran utan att skämmas. Nu blir det till att jobba upp en fart med lite intervaller och backträning, urk, så tråkigt!

Jag tror Tyra börjar få två tänder till, den här gången i överkäken. Det ser så ut iallafall. Hon sov dåligt i natt vilket var samma när hon fick tänderna i underkäken. Men det ser så konstigt ut, eftersom tänderna liksom kommer "framifrån" i överkäken och inte nerifrån och upp som i underkäken. Om ni nu fattar.

Nä, nu måste jag sätta fart och dammsuga innan Markus och Tyra kommer tillbaka. Jag brukar vara nogrann med att städa, men sedan hon kryper och stoppar allt hon ser i munnen så blir det extra mycket dammsugning i det här huset just nu. Dessutom fäller ju jag hår som en mammut, inte så kul när hon får i sig mina hårstrån (dem kommer ut i samma form i bajset, bara så ni vet).

Ha en bra tisdag!

Borås Djurpark

Vi har varit på besök hos min mamma nu ett par dar, skönt med barnvakt och god mat. Vi var bla till Borås Djurpark, det var första gången och det var verkligen en bra djurpark. Vi hade en jättebra dag där, som avslutades med lite outlet shopping bla på Nelly.com. Är man i Borås så är det ju postorderoutlets som gäller:)

Jag och Markus fick chansen att ge oss ut i löpspåret tillsammans också, det blev en ganska tuff runda eftersom han springer så enormt mycket snabbare än mig. Men det är precis vad jag behöver just nu, en rejäl pulshöjare. Nu är det typ 4 veckor kvar till halvmaran. Jag ska klara den, så är det bara. Däremellan ska jag även springa Bellmansstafetten och Tjejmilen, så det blir en del lopp i höst, jättekul! Ni får hålla tummarna för mig.

På tisdag börjar vi sakta men säkert att flytta in i huset. Vi kommer inte flytta allt på en gång, utan det kommer kanske ta några dar innan vi är på plats. Dock kommer det innebära minimalt med bloggtid vilket ni kanske förstår, ni får ha tålamod i några veckor. Man ska ju inte räkna med att flytten av bredbandet går helt smärtfritt heller.
Tyra fick utlopp för sin getpassion på djurparken. Men den var lite läskig att ta på tyckte hon, men hon var väldigt förtjust i att se när vi och dem andra barnen klappade getterna. Efter ett tag vart dem kompisar iallafall och kunde tillsammans dra vidare och spana in kultingarna.

putting my dancing shoes on

Tyra var måttligt road att få på sig skor. Efter att ha varit nästan naken och barfota de senaste två månaderna så tyckte hon nog att det var märkligt med så mycket kläder. Men jag tyckte att skorna funkade perfekt, Tyra kommer nog övertygas om det också.

Tyra har börjat hitta sina små smultronställen här hemma nu när hon kan krypa. Pappas tidningssamling på toaletten är en favorit, skohyllan som bjuder på många goda och långa skosnören, och så alla ställen som små barn inte ska vara vid, som eluttag. Vet inte hur många ggr per dag vi säger nej och ajaj så fort man ser vad hon är påväg mot, men det som är positivt är att hon lyssnar och gör som vi säger. Fast under protester, såklart. Vi flyttar ju nästa vecka så det känns dumt att börja barnsäkra lägenheten, det får vänta till huset. Då ska alla eluttag säkras, och vi slipper hålla koll på vart hennes små fingrar är påväg.


seriöst? vad har jag på fotenn? Vart tog mina kompisar vägen, mina småfossingar?


men dem funkar!

Vi köpte Tyras skor på Vincent Shoestore (på odengatan), jag tyckte dem var jättetrevliga, så jag gör lite reklam för dem. Vi fick jättebra hjälp med att mäta fötter och skor och resonera fram vilka skor som skulle passa Tyras fot bäst. Det är ju viktigt att dem är stabila på fötterna när dem ska lära sig gå. Dem här skorna går upp en bit över hälsenan och fixerar foten stadigt.

problem solved

Problemlösning möter svensk design, tack (återigen) Babybjörn för alla ovärdeliga saker ni utvecklar (babysitter, sele), nu har vi hittat en ny sak som löser ett problem vi har här hemma; tadaa:!


ett helt förkläde som haklapp! Nu slipper jag oroa mig över fläckar på byxor och tröjor (som aldrig går bort i tvätten, trots Vanish). Den här ska väl skydda det mesta!

Dessutom så har Tyra fått sina första skor, det behövs nu när hon vill krypa runt även utomhus, och vartannat steg hon tar krypandes är ju typ med fotsulan.


rejäla skor i läder som ska hålla för en svensk höst, dem är lite lite för stora just nu, men huvudsaken är att de sitter perfekt om några månader då hon går.

Tyra sommarjobbar lite på mitt kontor. Hon...

img_0497 (MMS)

Tyra sommarjobbar lite på mitt kontor. Hon är duktig!


bloggtorka

Det blir lätt torka när man är bortrest. Vi har varit i Sundsvall och träffat släkt och vänner, min lillasyster gifte sig nämligen i helgen. Och som vanligt när man är i Sundsvall så är det en massa besök och folk man vill klämma in på alldeles för få dagar.

Tyra fick som vanligt lite hemlängtan. Hon tyckte det va skönt när det bara var vi tre på hotellet, men annars kunde hon lätt bli lite gnällig, speciellt framåt kvällarna. Blir ju väldigt mycket intryck och nya människor som hon träffar hela tiden. Dessutom är hon ju väldigt förtjust i att vara hemma, men desto gladare blir hon ju när man kommer hem. Hon tappade en del sovtimmar under resan eftersom vi var borta och ute varje kväll, så hon somnade dels sent, och dessutom väcktes hon varje gång vi lyfte över henne först till bilen, och sedan ur bilen till hotellet. Hon sov nästan hela bilresan hem igår, och imorse så tog hon en rejäl sovmorgon.

Nu är det inte långt kvar tills vårat nya hus är klart. Två veckor. Markus håller för fullt på att skissa på trädgårdsplanering, altan och vedbod. Vi hoppas på att bli klar med altan och vedbod/förråd nu under hösten, och även lägga gräs. Vi börjar inse att man nog aldrig har tråkigt och inte har nått att göra om man har hus. Vi har nog arbete för 5 år framåt känns det som om vi ska lyckas göra allt som vi har visioner för att göra.

Min träning börjar ta sig. Är nog redo för att ta mig an distanser som närmar sig halvmaran, har som mål att göra det nu i helgen. Tills dess så putsar jag tider på kortare distanser och klappar mig själv på axeln för varje gång jag tar mig ut. Jag var helt enkelt tvungen att anamma tankesättet "det finns inga ursäkter" (tack sara) för att lyckas när man har småbarn och bygger nytt hus.  Inga ursäkter.


fyra generationer snillen!


Tyra fick ha napp i kyrkan. Bäst så.

kompisar


RSS 2.0